'Balyoz'u İstanbul TEM kurguladı'
Balyoz davasında 20 yıl hapis cezasına çarptırılan emekli orgeneral Çetin Doğan’ın “Kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı hakaret” suçlamasıyla 9 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.
cumhuriyet.com.trDoğan, 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada mesleği sorulunca “terörist” yanıtı verdi. Çetin Doğan, “Balyoz davasının İstanbul Terörle Mücadele Şubesi’nde kurgulandığını” savundu.
Çetin Doğan, Balyoz davasının 17 Ocak 2012 tarihinde görülen 74. celsesindeki “Terörle mücadele şubesi terör üretme haline gelmiş” sözleri nedeniyle “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılamak” suçlamasıyla Silivri 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.
Emekli olduktan sonra terörist
Çetin Doğan, kimlik tespiti sırasında Hakim Mehmet Raşit Naz’ın mesleğini sorması üzerine “Mesleğim terörist, emekli olduktan sonra teröristlik yapıyorum” diye yanıt verdi.
Bu sözleri hakimin, “terörist olduğunu beyan eder” şeklinde tutanağa geçirmesi üzerine Çetin Doğan “Şaka olarak soruyorsunuz herhalde. Emekli orgeneral olduğumu biliyorsunuz” dedi. Hakim, usul gereği sorular olduğunu belirtti.
Dijital listeler
Hakimin bir sayfalık iddianameyi okumasının ardından savunmasını sözlü yapacağını yazılı da sunacağını ifade eden Doğan, önce Balyoz davası hakkında bilgi vermek istediğini anlattı. Doğan “Balyoz davası hangi bilgisayarda oluşturulduğu bilinmeyen üzerlerinde sanıklara ait hiçbir imza veya iz bulunmayan, bu nedenle de sanıklarla hiçbir illiyet bağı bulunmayan dijital planlar ve dijital listelerden oluşmaktadır” dedi.
Görevi kötüye kullanma
Balyoz davasında delil olarak sunulan dijital materyale ilişkin raporların İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadale Şubesi mensupları tarafından hazırlandığını anlatan Çetin Doğan, şöyle devam etti: “İstanbul Terörle Mücadele Şubesi’nin bir kısım mensupları tarafından görev ve yetkilerini kötüye kullanarak gerçekleri tahrif ettikleri, adaleti yanıltıcı tespit tutanakları tanzim ettikleri, Balyoz davası duruşmalarında belgeleri ile örnekler verilmiş ve bu nedenle müteaddit suç duyurusunda bulunulmuştur.”
TEM Şube’ye suçlama
Çetin Doğan, kendisinin yargılanmasına neden olan sözleri konusunda şu açıklamayı yaptı: “TEM Şubesi’nde görevli bir kısım polis memurlarının görevlerini kötüye kullanarak suç işlediklerini son defa çarpıcı bir şekilde mahkemeye duyurmak için bir kısım polislerin TEM Şubesi’ni adeta terör üretme merkezi haline getirdikleri yolunda irticalen sözler sarf ettim. Sözlerimden kastedilen adı geçen kurum değildir. Sözlerimin muhatabı, haklarında suç duyurusunda bulunduğum polis memurladır.”
Sahte plan
Doğan, Balyoz davası iddianamesinde çelişkiler bulunduğunu belirterek örnekler verdi. 19 Mayıs 2006 tarihinde kurulan Türkiye Gençlik Birliği’nin 2 Aralık 2002 tarihinde oluşturulduğu iddia edilen Balyoz Planı’nda yer almasının planın sahte olduğunu belgelediğini anlattı. “Balyoz davasının kotarılmasında TEM Şube Müdürü Yurt Atayün’ün rol aldığını” savunan Doğan, Yurt Atayün imzalı fezlekeden örnekler gösterdi.
TÜBİTAK raporları
Dosyada bulunan 2 TÜBİTAK raporunun polis tarafından çarpıtıldığını ifade eden Doğan “Yerli ve yabancı bilim adamları ve kurumlardan alınan teknik bilirkişi raporları suç unsuru taşıyan dijitallerin en erken 2006 yılında oluşturulmuş olabileceğini belirlemişlerdir. Bunun nedeni olarak dijitallerde kullanılan yazı karakterlerinin Microsoft firması tarafından 2006 yılı ortasında piyasaya sürüm yapılan Office Word 2007 ‘calibri’ fontunun ve XML semalarını içermesi gösterilmektedir” diye konuştu.
Diğer davalarda rolleri var
Doğan savunmasında “Ortaya koyduğum gerçekler, Balyoz davasının kurgulanmasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nin açıkça rol aldığını kanıtlamaktadır. Ayrıca hem Balyoz davası ve hem de Ergenekon, Poyrazköy, Kafes, Amirallere Suikast ve benzeri davalarda oynadıkları rolü belgeleyen kanıtlar bulunmaktadır” diye konuştu. Doğan, Balyoz davası dosyasında fezleke hazırlayan TEM Şubesi’nde görevli polislerin mahkemeye çağrılmalarını ve hazırladıkları değerlendirmeler konusundaki sorulara yanıt vermelerinin sağlanmasını talep etti.
Çetin Doğan, savunmasını saat 12.00’de tamamladı. Duruşmayı 23 Kasım 2012 tarihine erteleyen Hakim Mehmet Raşit Naz, talepleri celse arasında inceleyeceğini kaydetti. Duruşmayı Doğan’ın eşi Nilgül Doğan ve yakınları izledi.