Balyoz davasında son gelişme
Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Davası'yla ilgili verdiği "Hak ihlali" kararının ardından 236 tutuksuz sanığın yargılandığı ve tüm sanıkların beraat ettiği davada, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı kararı mahkemeye temyiz edeceğini belirten 'müddeti muhafaza' dilekçesi gönderdi.
cumhuriyet.com.tr"USUL VE YASAYA AYKIRI HUSUSLAR İÇERMESİ NEDENİYLE..."
Aralarında eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de bulunduğu 236 tutuksuz sanığın yargılandığı davada geçtiğimiz hafta tüm sanıklar beraat etti.
Ancak Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına Başsavcıvekili Mehmet Aydın, beraat kararı veren Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne temyiz talebinde bulunacağını belirtir 'müddeti muhafaza' dilekçesi gönderdi. Başsavcıvekili Aydın imzalı dilekçede, beraat kararıyla ilgili olarak, "Usul ve yasaya aykırı hususları içermesi nedeniyle, kararın bozulması için temyiz yoluna gidilecektir. Gerekçeli kararın yazılmasından sonra, dosyanın Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesi kamu adına talep olunur" denildi.
"TEMYİZ İNCELEMESİNDE BULUNULACAĞINDAN..."
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına başvuruda bulunan bir diğer Başsavcıvekili Abdurrahman Üşenmez de, karara ilişkin temyiz incelemesinde bulunulacağını belirterek, "Dava dosyasında temyiz incelemesinde bulunulacağından, gerekçeli kararın yazımından sonra dosyanın Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesi kamu adına talep olunur" ifadelerine yer verdi.
"7 GÜNLÜK TEMYİZ SÜRESİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN..."
Konuya ilişkin olarak telefonda DHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Balyoz Davası'ndaki bazı sanıkların avukatı Hüseyin Ersöz, "Mahkemeler tarafından verilen kararlar, 'görüldü' işlemi için Başsavcılığa gönderilir. Başsavcılık, eğer gerekçeli karar yazılmamışsa, 7 günlük temyiz süresini kaçırmamak için mahkemeye, teknik olarak temyiz dilekçesi anlamına gelen 'süre kesim' anlamına da gelen 'müddeti muhafaza' dilekçesi verir. Mahkeme gerekçeli kararı yazıp Başsavcılığa gönderdikten sonra, Başsavcılık temyiz talebinden feragat edebilir ya da gerekçeli temyiz dilekçesi sunar. Talep geri alınmadığı durumda ise dosya temyiz incelemesi için Yargıtay'a gönderilecektir. Başsavcılığın teknik olarak temyiz başvurusu anlamına gelen 'süre tutum' dilekçesi, karar kesinleşmesini engelleyeceği için, Balyoz sanıklarının terfileri ve hak kayıplarının iadesinin önünde engel oluşturacaktır. Bu da mağduriyetlerin devam etmesi anlamına gelir" dedi.