Balpeteği üreticileri yılda iki kez denetlenecek
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı il müdürlükleri bal peteği üretim işletmelerini yılda en az iki kez standartlara uygunluğu yönünden denetleyecek. Bununla birlikte, temel bal peteklerinin üretiminde kullanılan balmumunun 1 atmosfer basınçta 120 °C'de 15 dakika süreyle veya eş bir sterilizasyon işlemine tabi tutulması zorunluluğu getirildi.
cumhuriyet.com.trGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Arıcılık Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Arıcılıkta yetiştiricilik, araştırma, gen kaynaklarının tespiti, muhafazası, ıslahı, suni tohumlama, yeni hatların oluşturulması, damızlık materyalin ithalat ve ihracatı, ticari maksatla ana arı yetiştiriciliği temel esaslarının belirlenmesi, yaygınlaştırılması ve arı sağlığının korunmasına yönelik tedbirlerin alınması amacıyla hazırlanan Yönetmelik kapsamında, gezginci arıcıların yerleştirilmesinde izlenecek yöntemler de belirlendi.
Buna göre, gezginci arıcıların yerleştirilmelerinde il ve ilçe müdürlükleri yetkili kılındı. İl ve ilçe müdürlükleri; gezginci arıcıların konaklayacakları yerleri ve kapasiteleri; il ve ilçe müdürlüğünde görevli arıcılık konusunda deneyimli iki teknik personel ve birliklerin temsilcilerinden oluşan en az üç kişilik bir komisyonla, bitki florası, topografik ve ekolojik yapısı, yerleşim birimleri varsa sabit arıcılara ait koloni varlığını da dikkate alarak belirleyecek ve bunlar harita üzerinde işaretlenecek Orman bölgelerinin kapasiteleri belirlenirken Orman ve Su İşleri Bakanlığının temsilcisi de komisyonda yer alacak.
Balmumunun doğal yapısında bulunmayan maddeler kullanılmayacak
Yönetmelik gereğince, temel bal peteklerinin üretiminde kullanılan balmumunun 1 atmosfer basınçta 120 °C'de 15 dakika süreyle veya eş bir sterilizasyon işlemine tabi tutulması zorunluluğu getirildi. Temel peteğe, balmumunun doğal yapısında bulunmayan, parafin, serezin, iç yağı, reçine, oksalik asit, ağartıcılar gibi yabancı maddeler karıştırılamayacak. İl müdürlükleri temel petek üretim işletmelerini en az yılda 2 kez standartlara uygunluğu yönünden kontrol edecek ve Bakanlıkça düzenleme yapılıncaya kadar TSE standartları esas alınacak.
Ana arı yetiştiriciliği kursları düzenlenecek
Damızlık ana arı, ana arı yetiştiriciliği ve eğitimi uygulama usul ve esasları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenecek. Bakanlık, arıcılara yönelik Ana Arı Yetiştiriciliği Sertifikası vermek üzere, ana arı yetiştiriciliği kursları düzenleyecek ve düzenletecek; kurs ücretleri dâhil olmak üzere bu kursların düzenlenmesine ilişkin usul ve esasları belirleyecek.
Öte yandan, suni tohumlama yapacak gerçek ve tüzel kişilere eğitim sonucunda Bakanlıkça sertifika verilecek. Suni tohumlama ile ilgili usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenecek.
Bakanlık, ballı bitkiler tarımını özendirici tedbirler alacak
Gıda Bakanlığı, ballı bitkiler tarımını ve polinasyonu geliştirici ve özendirici tedbirler alacak. Ayrıca, arıların istifade edebileceği orman ağaçlarının kesilmesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığının yapacağı uygun bir amenajman planı çerçevesinde uygulanacak.
Bal üretimi için ayrılacak orman alanlarının; amenajman planlarının tespiti, faydalanma zamanı, süresi, şartları, faydalanmada öncelik alacak yetiştiricilerle ilgili kriterler ve birim alana konulacak kovan sayıları, Bakanlık İl Müdürlükleri, birlik ve ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bölge Müdürlüğünce tespit edilecek. Kovan imal edecek özel ve tüzel kişi ve kuruluşlara da kereste tahsisi, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yapılacak.
Zirai mücadele tedbirleri kapsamında yapılacak ilaçlamalarda ise mevcut imkânlar ölçüsünde arılıkların ilaçlama yapılan alanlardan uzak yerlerde bulunmasına özen gösterilecek.