Balonla hava tahmini ve analizi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, her yıl gökyüzüne bıraktığı 5 bin 840 balonla hava tahmini ve analizi yapıyor.

cumhuriyet.com.tr

Meteoroloji, Ankara, Isparta, Samsun, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Erzurum ve Trabzon'daki istasyonlardan günde 16 balon uçurarak basınç, sıcaklık, nem ve rüzgar bilgilerini belirliyor. Yer istasyonlarından her gün saat 14.35 ve 02.35'te bırakılan balonlara bağlanan radiosonde cihazı yerden 35 kilometre yüksekliğe kadar çıkarak, havada kaldığı 1.5-2 saat arasında havadaki bilgileri radyo dalgaları aracılığıyla yer istasyonuna iletiyor.

Ankara, Isparta, Samsun, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Erzurum ve Trabzon'daki istasyonlardan yılda toplam 5 bin 840 balon gökyüzüne uçuruluyor. Tek kullanımlık radiosonde cihazının yeryüzüne gelişigüzel düşmemesi için de paraşüt takılıyor. Uçurulduğu yerden 300 kilometreye kadar uzaklıktaki bölgelere düşebilen balonu ve radiosonde cihazını bulanlar, bu aletin casusluk faaliyetlerinde kullanıldığını sanarak tedirginlik yaşıyor.

'Endişeye gerek yok'

Meteoroloji Diyarbakır Bölge Müdürü Abidin Aydın, her gün 2 balona bağlı şekilde gökyüzüne uçurdukları radiosonde cihazının, balonun yardımıyla atmosferde yukarı çıkarken meteorolojik bilgileri eş zamanlı olarak ölçen ve istasyona gönderen alet olduğunu söyledi.

Bu aletin basınç, sıcaklık ve nem değerlerini ölçen sensörlerden oluştuğunu ve bu sensörler yardımıyla elde ettiği bilgileri, anında önceden belirlenmiş olan bir sıralama dahilinde alıcı yer istasyonuna gönderdiğini kaydeden Yel, ''Radiosonde cihazı hidrojen gazı dolu balon vasıtasıyla serbest atmosfere atılmakta ve 30-35 kilometreye kadar bu balon çıkmaktadır. Bu cihaz adeta her katmanda atmosferin röntgenini çekmektedir. Sıcaklık, nem basınç ve rüzgarın yön ve hızı belirlenerek yer sistemleriyle birlikte bir diyagrama işlemektedir. Bu diyagram da, özellikle sivil ve askeri amaçlı havacılıkta kullanılmaktadır'' dedi.

Bırakılan balon ve bağlı radiosonde cihazının yerden 35 kilometre yüksekliğe kadar çıktığını, bu seviyede rüzgarın hızıyla 300 kilometre genişliğindeki alana düşebildiğini vurgulayan Aydın, şöyle konuştu: ''300 kilometre genişliğindeki düşme alanı rüzgarın hızına bağlı olarak değişebilmektedir. Diyarbakır'dan gökyüzüne bıraktığımız balonlar genelde Kulp ilçesi yakınlarına düşüyor. Ancak zaman zaman Van'a hatta Suriye'ye de düştüğü olmuştur. Geri dönüşümü olmayan radiosonde cihazı bir kerelik kullanılıyor. 30-35 kilometre yüksekliğe çıktığı zaman 300 kilometrelik bir çapa düşmektedir. Düşüş anında da paraşütü bulunduğu için çevreye ve şahıslara zarar vermemektedir. Geçenlerde Kulp ilçesine düşen cihazımız vatandaşlar tarafından bulunup bize getirildi. Bu cihazı bulanların endişe etmelerine gerek yok. Cihazın üzerinde genel müdürlüğümüzün amblemi var ve üzerinde 'En yakın meteoroloji bölge müdürlüğüne getiriniz' yazısı yer alıyor. Vatandaşlar tarafından getirilen cihazlar genel müdürlüğümüzdeki müzede sergileniyor. Bu sergide cihazın nereye, hangi tarihte düştüğü ve cihazı bulan kişinin ismi yazılıyor.''