Balın tadı kaçtı

Geçen seneye göre mevsim normallerinin dışındaki yağışların çiçeklerdeki bal özlerini yok ettiğini ve bal üretiminde azalma olduğu belirten arı üreticileri, işletme maliyeti için bankalardan kredi almaya yöneldi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği 2'nci Başkanı Ziya Şahin,  yaptığı açıklamada, yağışların bal üretimini olumsuz etkilediğini söyledi.

Aşırı yağışlarla birlikte arı üreticileri olarak yüzde 30 verim kaybı yaşadıklarını belirten Şahin, bal üretiminde 2009 yılına göre düşüş yaşandığını ifade etti. Şahin, "2009 yılında bir teneke çiçek balın üreticiden alınan fiyatı 120 lira iken verim kaybının yaşandığı 2010 yılında ise balın fiyatı 140 lira oldu. Bal verimindeki düşüş fiyatlara yansıdı" dedi.

Şahin, yağışlarla birlikte iklimsel dengenin bozulduğunu belirterek, "Tarım Bakanlığı tedbirler almalı. Tarım alanları teknoloji ile desteklenebilir. Üretici ürünü elde edemeyince bankalara koşuyor. Arıcılık işletmelerinde 200 -300 arı kovanı oluyor. İşletme bu kovanların maliyetini karşılayamayınca bankadan kredi almaya başladı. 2010 yılında alınan kredileri ödeyemeyecek birçok arı işletmesi var. Balı dışarıdan ithal edebilirsiniz ama arıyı dışarıdan ithal edemezsiniz. Türkiye dünyadaki arı üreticiliğinde ikinci sırada. Arı çiçeklerde tohum bağlaması yapıyor. Arı olmayınca tarım alanları ve ekoloji dediğimiz dengede görsel bir azalma olacak. Hollanda'da ve Kanada'da arılar tarım alanlarında kullanılıyor, bal üretiminde kullanılmıyor. Türkiye'de ise bu durum tam tersi. Tarım alanları için arı su kadar önemlidir. Tehlike görünür hale geldi" şeklinde konuştu.