Baldızla kirada oturamazsınız

Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2’nci Kira Hukuku Sempozyumu’nda konuşan Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat İnceoğlu, Yargıtay’ın kiracıyla birlikte kimin yaşayıp kimin yaşayamayacağına ilişkin ilginç yorumları olduğunu belirterek, "Kayınvalidenin oturmasına izin verilirken, baldıza izin verilmiyor" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen 2’nci Kira Hukuku Sempozyumu’nda yargı kararları da ele alındı.

Kira hukuku alanında kitapları ve akademik çalışmaları bulunan 8 üniversiteden hukukçular, mahkemelerin farklı dava dosyalarına yönelik kararlarından örnekleri paylaştı. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat İnceoğlu da Yargıtay’ın kiracıyla birlikte kimin yaşayıp kimin yaşayamayacağına ilişkin ilginç yorumları olduğuna işaret etti, "Kayınvalidenin oturmasına izin verilirken, baldıza izin verilmiyor" dedi. Doç. Dr. İnceoğlu, kiracıyla kimlerin kalabileceğinin yıllardır tartışıldığını ve kiraya verenler tarafından dava konusu edilebildiğini dile getirdi, şunları söyledi: "Yeni Türk Borçlar Kanunu’nda bu duruma ilişkin düzenlemeye yer verilmedi. Temmuz 2012’de yürürlüğe giren yasa bu yönüyle eksik çıktı. Şu an sadece İcra İflas Kanunu’nun 276’ncı maddesinde bu duruma açıklık getiren bir hüküm var. Buna göre, eş ve çocukların yanı sıra 2’nci dereceye kadar kan bağı olanlar da kiralanan konutta kiracıyla kalabilir. Yargıtay, bu kanunmaddesini dikkate alsa, kayınvalideye başka, baldıza başka karar vermezdi. Bu kararlar bu yüzden hatalı."

HANGİ HAYVAN BESLENEBİLİR?

Doç. Dr. Murat İnceoğlu, kiralanan konutta hayvan beslenmesine ilişkin Yargıtay kararlarının da tartışmalı olduğunu ifade etti. Doç. Dr. İnceoğlu, "Üst mahkemenin, hayvan beslemeyi özensizlik sayıp kiracı aleyhine verdiği kararlar var. Ancak burada öncelikle beslenen hayvanın niteliği göz önünde bulundurulmalı. Eğer komşulara ve konuta zarar veren bir hayvansa aleyhte çıkan karar doğru, değilse yanlış. Bu ayrımın gözetilmemesi bir hayvansever olarak beni son derece üzüyor. Yargı, hayvanın niteliğini mutlaka göz önünde bulundurmalı. Ayrıca kiraya veren, kira sözleşmesinde evde hayvan bakılmasını istemediğini açıkça yazabilir. Sözleşmeye bu yönde açık hüküm konulduysa yapacak birşey yok" diye konuştu.