Balda 'zorunlu' barkod dönemi başlıyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca sahte ve kaçak balın önüne geçilmesi amacıyla 2013 yılında uygulamaya konulan "Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği"ne göre 2015 yılından itibaren bal üretimi ve satışında barkod zorunlu hale geliyor.
AA
'Kaçağı yüzde 70 önlemesini bekliyoruz'
Aydın, barkod uygulamasının kaçak balın önlenmesinde başarılı olacağına inandıklarını belirterek, "Tabi bu sistem kaçak balın önüne tamamen geçemez. Esrar, eroin, silah kaçakçılığı da yasak ama insanlar bazı yollarla bunları getirebiliyorlar. Barkod sistemi, kaçak balın önüne en az yüzde 70 oranında geçer" dedi.
Tüketicilere de uyarılarda bulunan Aydın, şunları kaydetti: "Vatandaşlarımız aldıkları balı tüketirken bir olumsuzlukla karşılaştıklarında bulundukları ilin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ya da Arıcılar Birliğine başvurabilirler. Çünkü mesela balın üzerinde 52 kodu varsa o bal Ordulu arıcılar tarafından üretilmiştir. O balı üreten arıcının bütün bilgileri gerek bizde gerekse Bakanlıkta mevcuttur. Eğer üretimde bir sıkıntı varsa gerekli ceza işlemi uygulanıyor. Vatandaşımız mutlaka üzerinde barkod olan balı tüketsin."