Bal üretiminde ''ağır metal'' tehlikesi iddiası

Genel merkezi Eskişehir'de bulunan Tüketiciyi Destekleme Derneği'nin (TÜKDES) Araştırma Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Rıfat Bozkurt, ''Şifa bulma niyetiyle arı ürünleri kullanan tüketicilere, kullandıkları ürünlerde sağlığa zararlı madde olup olmadığını ya da varsa miktarlarını, 'Alo 174 Gıda Hattı'nı arayarak öğrenmelerini öneriyoruz'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Prof. Dr. Bozkurt, derneğin Genel Merkez binasında düzenlediği basın toplantısında, arıların nektar toplama alanı olarak, kovanlardan itibaren 3 kilometre yarıçaplı bir bölgenin kabul edildiğini bildirdi.

Bu bölgedeki çiçek ve bitkilere, bulundukları alandan rüzgar ve yağmur gibi atmosferik olaylarla mineral tozlarının taşındığını savunan Prof. Dr. Bozkurt, şöyle konuştu:
''Mineral tozları, bölgenin kayaç ve madenlerinin bozuşmalarıyla oluşur. Bölgede kireç taşları hakimse kalsiyum içerikli mineraller, asit volkanik kayaçlar hakimse potasyum, sodyum ve alüminyum içerikli mineraller hakimdir. Bölgede maden varlıkları mevcutsa, örneğin bir bakır madeni varsa bakır, kurşun madeni varsa kurşun içerikli mineraller gözlenir. Örneğin, beslenme alanında kireç taşı, dolomit, gibi kayaçlar hakimse (Muğla yöresi) kalsiyum ve magnezyum, asit volkanik kayaçlar hakimse (Doğu Karadeniz), potasyum, sodyum ve alüminyum mineralleri, kurşun, çinko, maden oluşumları bulunuyorsa (Biga Yarımadası) kurşun ve çinko mineralleri bulunur.''

''Beslenme bölgesinde ağır metal mineralleri içeren oluşumlar varsa, ağır metal tehlikesi oluşabilir'' iddiasında bulunan Prof. Dr. Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İlk çağlardan beri çeşitli medeniyetlerin yaşam sürecinden geçtiği Anadolu'da, maden işletmeleri oldukça yaygındır. Örneğin, Biga Yarımadası'nda kurşun, çinko maden oluşumları geniş alanları kaplar. Bu gibi bölgelerde beslenme yapılırsa, kurşun ve çinko minerallerinin arı ürünlerinde bulunması yüksek olasılıktadır. Arı ürünlerinde kurşun, çinko, bakır, nikel, kadmiyum gibi ağır metaller, arsenik ve cıvanın belli değerleri geçmesi durumunda insan sağlığına zararlıdır. Şifa bulma niyetiyle arı ürünleri kullanan tüketicilere, kullandıkları ürünlerde sağlığa zararlı madde olup olmadığını, ya da varsa miktarlarını, 'Alo 174 Gıda Hattı'nı arayarak öğrenmelerini öneriyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da özellikle ağır metallerle arsenik ve cıva gibi maddelerin arı ürünlerine karışabileceği bölgeleri saptamaları yönünde çalışmalar yaparak, bu bölgelerde bal üretimini engellemelidir.''

Bozkurt, konuyla ilgili yazdıkları dilekçeyi bugün bakanlığa göndereceklerini sözlerine ekledi.