Bakteriler arasında olağanüstü boyut farklılıkları
Bilim insanları bakterilerin arasındaki boyut farklılıklarının çok fazla olabildiğini ortaya çıkardılar.
Cumhuriyet/Bilim TeknikViyana Üniversitesi bilim insanlarının iki yıl kadar önce Laxus oneistus iplik kurdu üzerinde buldukları bakteriler, ilginç bir bölünme makinesi çıktı. Çubuk biçiminde olan ve dikey olarak duran organizmalar uzun eksenleri boyunca bölündükleri için devamlı konakçılarıyla temas halinde kalıyorlar. Viyana Üniversitesi Ekogenomik ve Sistem Biyolojisi Bölümü’nden Silvia Bulgheresi ve ekibi şimdi Eubostrichus fertilis ve Eubostrichus dianeae iplik kurtlarını inceledi.
E.fertilis üzerindeki orak biçimindeki bakteriler iki iplik kurduna “orağın” iki ucuyla tutunuyorlar. Solucanın üzeri bu yüzden örülü bir ip gibi görünüyor. En küçük mikroplar solucanın hemen üzerinde yer alırken, dışa doğru daha büyük bakteriler var.
Bugüne kadar aynı popülasyon içindeki hücrelerin hemen hemen aynı büyüklükte olduğu sanılıyordu. Ancak binlerce hücreyi görüntüleyerek inceleyen Nikolaus Leisch, Guiness rekorlar kitabına göre insanların boyları 0,6 – 2,6 metre arasında değişmektedir, bakterilerdeki büyüklük farklılıklarını insana çevirdiğimizde, 0,6- 6 metre arasında değişen bir fark ortaya çıkıyor diyor. İncelenen ikinci solucan (E.dianeae) üzerindeki de iplik biçimindeki bakteriler yüzünden solucanınüzeri sanki tüylerle kaplıymış gibi görünüyor.
Her “tüy” yani bakteriler bir milimetrenin onda biri kadar büyüyebiliyorlar ki bunları çıplak gözle bile görmek mümkün.