Bakkalın veresiye defteri kabardı

Türkiye genelinde dar ve orta gelirli birçok ailenin kredi kartlarına olan borçları yüzünden bakkala borç yazdırmaya başlaması, bakkalın borç defterinin yeniden kabarmasına yol açtı.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu (TBBF) Yönetim Kurulu Üyesi, Konya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Süleyman Yılmaz, kullanımı her geçen gün yaygınlaşan kredi kartlarının, borcunu zamanında ödeyemeyen dar ve orta gelirli aileleri zor durumda bıraktığını belirtti.

Bugün asgari ücretle geçinen bir işçinin dahi 5 bin lira limitli kredi kartı kullandığını ifade eden Yılmaz, ''Birçok kredi kartı kullanıcısı hesapsız harcamaları sonucu ödeyemediği kart borcu yüzünden mahkemelik duruma geldi. İnsanların kart limitleri doldu'' dedi.


"15-20 bin lira veresiye alacağı olan bakkallar var"

Yılmaz, kredi kartı limiti dolduğu için alışveriş yapamayan birçok yurttaşın, ekmeğini, sigarasını bakkallara veresiye yazdırarak almaya başladığını vurgulayarak, şunları söyledi:
''Haliyle bakkalın da veresiye defteri oldukça kabardı. Birçok bakkal iflasın eşiğinde. Veresiye yazdırmak karşılıklı güvene dayalı gerçekleştiği için çek veya senet imzalama durumu olmuyor. Bu nedenle 3 bin, 5 bin lira veresiye yazdırıp, ödemeyenlerin sayısı çok fazla. Bu durumda tabii sıkıntıya düşen yine bakkal oluyor. Üyelerimiz içinde 15-20 bin lira veresiye alacağı olan arkadaşlarımız var. Yani bazı üyelerimizin bakkaldaki malından çok veresiye alacağı bulunuyor. Bakkalların yarıya yakını bu durumda.''

Veresiyenin önüne geçmek için bakkallara pos cihazı

Bakkalların artık 1-2 yıl içinde veresiye defterini doldurup yenisine geçtiğini anlatan Yılmaz, defterdeki alacağını tahsil edemeyen birçok bakkalın da iflasın eşiğine geldiğini bildirdi.

Yılmaz, veresiye yazdıran müşterilerden bir kısmının borcunu ödemesinin 1 yılı bulduğuna dikkati çekerek, veresiye kabul etmeyen bakkalların da iş yapamadığını, bu nedenle bakkalların veresiye defteri tutmaya mecbur kaldığını belirtti.

Oda olarak Konya'da ilk defa bir banka ile protokol imzalayıp bakkalların pos cihazı almasını sağladıklarını dile getiren Yılmaz, ''Bu protokolün ardından Konya'da 10 gün içinde 500'e yakın bakkalımız, pos cihazı kullanımına başladı. Bu rakamı bin 500'e çıkarmayı hedefliyoruz. Pos cihazının bulunması hem bir derecede veresiyenin önüne geçiyor hem de nakit yerine kredi kartı ile alışveriş yapmak isteyen müşterilerin bakkaldan uzaklaşmasını önlüyor'' dedi.