Bakanlık'tan Sayıştay'a by-pass

Enerji Bakanlığı, kendisine bağlı KİT’lerin Sayıştay tarafından denetlenmesini mevzuatı gerekçe göstererek TBMM KİT Komisyonu’nun soruşturma kararı almadan yapılmayacağına ilişkin yazı gönderdi.

Mahmut Lıcalı / Cumhuriyet

Maden kazalarındaki denetim eksiklikleri tartışılırken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın mevzuatı gerekçe göstererek kendisine bağlı kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) Sayıştay tarafından denetlenmesini engellenmenin yollarını gösterdiği ortaya çıktı. Bakanlık bağlı kuruluşlara gönderdiği yazıda, ancak TBMM KİT Komisyonu’ndan, “soruşturma kararı alınması” halinde denetime izin verilmesi talimatı verdi. Komisyon ise Sayıştay’a yazı göndererek KİT’lerde yerine getiremediği denetleme ve inceleme taleplerinin iletilmesini istedi.

Bakan Taner Yıldız’ın imzasıyla 28 Kasım 2013 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı TEİAŞ, EÜAŞ, TETAŞ, TEMSAN, TPAO, BOTAŞ, ETİ Maden ile son dönemde kömür madenlerindeki facialarla gündeme gelen TKİ ve TTK’ye gönderilen yazıda, KİT’lerin denetiminin TBMM KİT Komisyonu tarafından yapıldığı anımsatıldı. Söz konusu yazıda, denetim konusundaki mevzuat hakkında bilgi verilerek Sayıştay Yasası’nda KİT’lerle ilgili istenilen inceleme, soruşturma ve bunun gibi hususların kuruluşlar tarafından doğrudan yerine getirileceğine ilişkin bir hüküm bulunmadığı savunuldu. Böylece Sayıştay’ın KİT’lerde herhangi bir konuyla ilgili soruşturma yapması“TBMM KİT Komisyonu’nda bu yönde bir karar alınması” şartına bağlanarak Sayıştay’ın denetim işlevi by-pass edildi.

KİT Komisyonu: Denetleyin

Enerji Bakanlığı’nın KİT’lerin denetiminde Sayıştay’ın devreden çıkarılmasına ilişkin talimatı üzerine TBMM KİT Komisyonu’nda iktidar ve muhalefet üyeleri Sayıştay’a bu konuda bir yazı gönderdi. Komisyon üyeleri bakanlığın söz konusu talimatı üzerine Sayıştay’ın KİT’lerde yerine getirmediği inceleme ve soruşturma taleplerinin komisyona bildirilmesini istedi. Komisyon üyeleri ayrıca bakanlığın talimatı kapsamında yapılmayan inceleme ve denetlemesi için ilgili KİT ve bakanlığa bildirim yapılması, bu konudaki yasal boşluğun giderilmesi için de çalışma yapılmasını talep etti. KİT komisyonu üyesi CHP Adana Milletvekili Turgay Develi, Sayıştay Denetim Yönetmeliği’nde Sayıştay’ın doğrudan denetim yetkisi olduğunu belirterek “Sayıştay’ın denetleme görevini bakanın engelleme hakkı yok. Enerji Bakanlığı, Sayıştay’ın nitelikli denetim yapmasını engelliyor” dedi. Develi, yönetmelikte Sayıştay’a telafisi güç sonuçlar doğuracağı düşünülen hususlarda Sayıştay Başkanlığı’nın onayı ile denetim ve inceleme yapılmasına ilişkin yetki verildiğini anımsattı.