Bakanlıktan kolesterol ilacı açıklaması
Sağlık Bakanlığı, kalp ve damar hastalığı olan kişilerin kolesterol ilacı kullanmasına bir engel olmadığı sürece ilacı almasının, ölüm ve kalp-damar hastalıklarındaki tekrarlayıcı olayları önemli ölçüde azalttığına dair yeterli bilimsel veri bulunduğunu açıkladı.
cumhuriyet.com.trSağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Endokrin Bölümünden, Mesa Hastanesi Kardiyoloji Bölümünden, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Bölümünden, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümünden, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümünden, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden (GATA) ve Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Toksikoloji Ana Bilim Dalından birer bilim insanının katılımıyla oluşan Bilim Komisyonu'nun, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nde toplanarak konuyu her yönü ile ele aldığı bildirildi.
Açıklamada, zararlı kolesterol artışının bazı damar hastalıklarının oluşumunda risk faktörü olduğu vurgulanarak, "Hastaların ilaca başlamaları ve ilaçlarını kesmelerinin yalnızca konunun uzmanı, hastayı ve sağlık durumunu bilen hekimlerin önerisiyle olmalıdır" denildi. Kolesterol her yüksekliğinde, ilaç alma zorunluluğu bulunmadığı belirtilen açıklamada, her ilaçta olduğu gibi kolesterol düşürücü ilaçların da yan etkilerinin olduğu, belirgin yan etkilerin karaciğer fonksiyon testlerinde bozulma ve kas ile ilgili olarak sıralanabileceği aktarıldı. İlaçların fayda oranı çok önde olduğu ve yan etkilerinin yaşamı tehdit edici olmadığı sürece ilaçların kullanımının devam edeceği hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Bilinen kalp ve damar hastalığı olmayan fakat kolesterol yüksekliği bulunan kişilerde kolesterol ilaçlarının nasıl kullanılacağı, dünyada ve ülkemizde yayımlanan bilimsel tedavi kılavuzlarında açıkça belirtilmiştir. Hastaların mevcut risk faktörlerine (sigara, hipertansiyon, obezite, diyabet, damar hastalıklarına ailesel yatkınlık gibi.) göre tedavi kılavuzlarına uygun olarak tedavi kararını ancak hastayı tanıyan ve sağlık durumunu bilen hekimlerimiz verebilirler. Bu uygulama ülkemizde dünyadaki bilimsel verilerle uyum içinde yapılmakta olup sürekli güncellenmektedir. Tekrar vurgulamak gerekirse, her kolesterol yüksekliğinde, ilaç alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Unutulmamalıdır ki her türlü kronik hastalığın temel tedavi taşlarından birisi, kişiye uygun planlanmış yaşam tarzı değişikleridir (beslenme, fiziksel aktivite vb). Bunlar yetersiz olduğunda ilaç kullanımı tamamlayıcı bir faktördür. Yalnızca diyet ve yaşam tarzı değişikliği veya yalnızca ilaç tedavisi birbirlerinin yerini alan yöntemler değildir."