Bakanlıktan çağrı: Kendine en az araban kadar değer ver

Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, “Herkesin kendisine en az arabası kadar değer vermesini sağlamamız lazım. Son 3 yılda kadınlarımız 2 kilo, erkeklerimiz 1-1,5 kilo arasında ağırlaştı” dedi.

(DHA)

Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci tarafından Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesinde “Sağlıkta Bugün ve Gelecek” konulu konferans düzenlendi. 1998 yılında OMÜ Tıp Fakültesinden mezun olan Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, yıllar sonra aynı sıralarda oturduğu öğrencilerle bir araya gelerek deneyimlerini aktardı. Konferansta aynı zamanda öğrencilere sağlığın bugünü ve geleceği hakkında da çok önemli bilgiler verdi.

Mavi Salonda düzenlenen konferans saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Levent Güngör, Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci’nin yıllıklarını paylaştı. Daha sonra Şuayip Birinci’nin konuşmasına geçildi.

“HEDEFİMİZ 2023’E KADAR YÜZDE YÜZÜNÜN NİTELİKLİ HALE GELMESİ”

Sağlıkta dönüşüm programıyla yaşanan değişimi anlatan Birinci, “Sağlıkta dönüşüm programı başladığında Türkiye’de 107 bin yatak vardı ve bunlarında sadece 7 bini nitelikli düzeydeydi. Türkiye yatak oranında yüzde 78’i nitelikli hale geldi. Hedefimiz 2023’e kadar yüzde yüzünün nitelikli hale gelmesi. Sağlıkta dönüşüm başladığında hekimim en az bulunduğu yer le en fazla bulunduğu yer arasında tam 13 kat fark vardı. Bugün bir o kadar değişti. Ağrı’da 26 bin kişiye 1 hekim düşüyordu bugün 2600 kişiye 1 hekim düşüyor” şeklinde konuştu.

“ŞU ANDA DÜNYANIN EN OBEZ ÜLKELERİNDEN BİR TANESİYİZ”

Obezitenin bir problem haline geldiğine değinen Birinci şunları söyledi:

“Şu anda dünyanın en obez ülkelerinden bir tanesiyiz. Diyabette ikinci sıradayız. Eğer bunu kesemezsek gelecekte tedavisi ve yönetmesi zor sağlık problemleri ile karşı karşıya kalacağız. Onun için insanlara sağlıklı kalmayı öğretecek ve insanların kendi sağlığını en az hekim kadar düşünecek bir ortam oluşturmamız lazım. İnsanların kendi sağlığı ile ilgili kaygılarını hekimin kaygısından öne taşımamız gerekiyor. Herkesin kendisine en az arabası kadar değer vermesini sağlamamız lazım.”

“ANTİBİYOTİK KULLANIMINDA ORAN YÜZDE 35’TEN 24’E DÜŞTÜ”

Antibiyotik ilaç kullanımı ile ilgili yapılan çalışmalar önemli bir ilerleme kaydedildiğini söyleyen Birinci, oranın yüzde 35’ten 24’e düşürüldüğünü açıkladı.