Bakanlık'tan Bozcaada açıklaması: İmara açılmayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bozcaada'ya ilişkin açıklama yaptı.

DHA

ÇANAKKALE’nin Bozcaada İlçesi’nin doğal güzellikleri, eşsiz denizi ve bakir kalmış dünyaca ünlü koylarının, özel sektöre açılmasına tepkiler sürüyor. Yapılan açıklamayla kıyı kenar çizgisinin deniz kenarında kalan alanların kiralanacağını, ancak hiçbir şekilde imara açılmayacağını vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, günübirlik alanlarda sadece sunulan hizmetlere (şemsiye, şezlong gibi) karşılık ücret talep edileceğini bunun dışındaki alan kullanımı ve alana girişlerden ücret alınmayacağını duyurdu.

Tabiat Varlıkları ve Doğal SİT Alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin İdaresi Hakkında Yönetmelik, 2 Mayıs 2013 tarih ve 28635 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgeleri ile birlikte doğal SİT alanları ve tabiat varlıklarında yer alan devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanlarda izin ve işletme taleplerinin değerlendirilmesine ilişkin yönetmelik, buradaki alanların ön izin ihalesi ve kullanma izni verilip, 29 yıla kadar kiralama işleminin yapılabilmesi, protokol veya ihale yolu ile işletilmesine olanak sağlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı ile son zamanlarda gündemden düşmeyen Bozcaada’da, bu kez de bakir koyların işletilmesinin özel şahıslara devredilmesi gündeme geldi. Bölgenin sahip olduğu çevre değerlerini korumak ve sürdürülebilir kullanımını sağlamak maksadıyla çıkarılan yeni yönetmelik sonrası, yatırımcılar gözünü Bozcaada’nın bakir kalmış koylarına dikti.

Bozcaada’nın dünyaca ünlü Ayazma, Sulubahçe, Habbele, Beylik gibi bakir kalmış koylarını devletten kiralayarak işletmek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne 17 başvuru yapıldı. Ayrıca Çanakkale’nin başka yerlerindeki SİT alanı koylar için de 4 başvuru yapıldığı öğrenildi. Böylece toplam başvuru sayısı 21 oldu. Kiralanan koyların, plan gerekmeksizin 150 metre arayla 6 metrekare büyüklüğünde büfelerin yanı sıra şezlong, şemsiye, duş, gölgelik, soyunma kabinleri ile fosseptik gerektirmeyen seyyar tuvalet yapılarak işletileceği öğrenildi.

’İMARA AÇILMAYACAK’ VURGUSU

Bozcaada ile ilgili çıkan haberler üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yazılı açıklama yaptı. İşletmeye açılacak koylarda alana giriş ve kullanımı için ücret alınmayacağı ancak sunulan şemsiye, şezlong gibi hizmetlere ücret talep edileceği belirtildi. Yapılacak büfe ve burada verilecek ücretli hizmetlerden bahsedilmeyen açıklamada, şöyle denildi:

"Bazı basın yayın organlarında habere konu olan Çanakkale ili sınırları içinde bulunan doğal sit alanlarındaki söz konusu günübirlik alanlara ilişkin talepler değerlendirilerek; alan kullanımından doğan habitat bozulmalarının rehabilite edilebilmesi, atık su ve katı atıkların günlük bertaraf edilmesinde sorun yaşanmaması, kaçak ve izinsiz kullanımların engellenmesi, alan kontrol mekanizmasının kolay tesis edilip, etkin biçimde çalıştırılması, alan yönetim kararlarının derhal uygulanabilmesi, alanlarda daha sıhhi şartlarda hizmet verilmesi hususunda fayda sağlanması, alanda yapılacak bilimsel çalışma ve izleme çalışmaları ile eğitim ve farkındalık oluşturma çalışmaları için görev alan teknik personele lojistik hizmet ve her türlü desteğin sağlanması gibi koruma-kullanma esasları kapsamında kiralanmaktadır. Bu alanlar kıyı kenar çizgisinin deniz kenarında kalan alanlar olup hiçbir şekilde imara açılmamaktadır. Günübirlik alanlarda sadece sunulan hizmetlere (şemsiye, şezlong gibi) karşılık ücret talep edilmekte olup, bunun dışındaki alan kullanımı ve alana girişlerden ücret talep edilmemektedir. Tüm alanlar halkımızın kullanımına açıktır."

SOSYAL MEDYADA DESTEK ÇAĞRISI

Ülkenin köyü bulunmayan tek ilçesi, doğal güzellikleri, eşsiz denizi ve bakir kalmış dünyaca ünlü koyları nedeniyle çok sayıda tatilcinin tercih ettiği Bozcaada’nın özel sektöre açılmasına tepkiler sürüyor. Bakir koyların işletmelere açılmasını istemeyen ve sesini duyurmak isteyenlerler twitter’da #bozcaadabizim adlı hashtagi açtı. Çevreciler ve ada sakinleri hashtagi üzerinden tepkilerini dile getirdi, destek çağrısı yaptı.