Bakanlık inat etti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın memurlarla yürüttüğü görüşmeler sona ererken kritik maddelerde anlaşma sağlanamadı. TSK ve Emniyet'teki sivil memurlar, hâkim ve savcılar ile ceza infaz memurları yine sendikalı olamayacak.

cumhuriyet.com.tr

Memur konfederasyonları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası üzerindeki görüşmeler sona ererken kritik maddelerde anlaşma sağlanamadı. Toplusözleşme masasında memurları kimin temsil edeceği, hakem heyetine itiraz hakkının kimde olacağı ve heyetin kimlerden oluşacağı konularında uzlaşmaya varılamazken TSK ve Emniyet’teki sivil personel, hâkim ve savcılar ile ceza infaz memurlarına sendika yasağı da yine devam edecek.

Tasarının ekimde Meclis’te kabul edilmesi ve kasım ayında da kamu çalışanları ile ilk toplusözleşmenin imzalanması öngörülüyor. Yasa üzerinde kamu görevlisi tanımının değiştirilerek adaylık ve deneme süresini tamamlayan kamu görevlilerine sendika üyeliği hakkı verilmesi konusunda uzlaşmaya varıldı. 100 ve daha fazla kamu görevlisinin çalıştığı işyerlerinin amirleri ile özel güvenlik personeline sendika üyeliği hakkı verilecek.

KESK, kabul etmeyecek

Görüşmelerde, toplusözleşme masasında memurları yetkili konfederasyonun mu yoksa bütün konfederasyonların mı temsil edeceği, imza yetkisinin kimde olacağı, uyuşmazlık halinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na hangi konfederasyonun itiraz edebileceği, kurulun kimlerden oluşacağı konularında ise uzlaşma sağlanamadı. KESK Genel Başkanı Lami Özgen, “Tekçi eğilimin” dayatılmak istendiğini belirterek bu tavrın ILO sözleşmelerine de aykırı olduğunu kaydetti. Özgen, yasanın bu haliyle çıkması durumunda tasarıyı kabul etmeyeceklerini söyledi.

Bu arada Bakan Çelik’in, TBMM ve Cumhurbaşkanlığı’ndaki sivil personelin sendikalı olmasına kendisinin de sıcak baktığını, konuyu Bakanlar Kurulu’nda gündeme getireceğini söylediği öğrenildi.