Bakanlık Cizre için AYM’ye savunma verdi

Bakanlıktan ‘yargı çalışıyor’ savunması: 500 kişi terör suçundan tutuklandı...

Kemal Göktaş / Cumhuriyet

Adalet Bakanlığı, sokağa çıkma yasakları sırasında açılan ateşle yaralanan Cizre Belediyesi çalışanı İrfan Uysal’ın da aralarında olduğu bireysel başvurularla ilgili Anayasa Mahkemesi’nde savunma gönderdi. Bakanlığın görüşünde, usul açısından başvurunun iç hukuk yolları bitirilmeden açıldığı gerekçesiyle reddedilmesi istendi. 

Bakanlık diğer başvuru yollarının etkili olmadığı iddiasına ise bölgedeki yargı teşkilatının çalıştığını belirterek karşı çıktı. Bakanlık görüşünde buna delil olarak Şırnak ve Diyarbakır’da 500’ü aşkın kişinin terör suçundan tutuklanmasını gösterdi. Bakanlık ayrıca başvurusu konusu olan Cizre’deki olaylarla ilgili olarak Cizre Başsavcılığı’nın bir soruşturma yürüttüğünü de belirtti.

Cizre’de sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar devam ederken 8 yurttaşla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapıldı. Başvuruda  İrfan Uysal’ın 18 Aralık 2015’de emniyet birimlerinden izin alarak Cizre Belediye Başkanlığına ait bir araçla Nur Mahallesinde bulunan su vanaları açmaya gittiği ancak açılan ateş sonucu kolundan yaralandığı belirtildi. Diğer başvurucuların da çeşitli sağlık sorunları olduğu ve tedavi edilemedikleri belirtilen başvuruda tedbir kararı alınması istendi.

AYM tedbir talebini reddederken Şırnak Valiliği’nden alınan yanıtı esas aldı. Valilik yanıtında Uysal ile ilgili “Başvurucunun çatışmada yaralandığını, sonra da gecikmesizin Şırnak devlet hastanesine sevkinin sağlandığını, zaten Şırnak’ta da sokağa çıkma yasağı olmadığını” belirtiliyordu. Başvurucuların aynı kapsamda yaptıkları başvuru AİHM tarafından da reddedildi.

En son bize gelin...

AYM, başvurunun esas hakkındaki incelemesi kapsamında Adalet Bakanlığı’ndan görüş istedi. Bakanlığın gönderdiği yanıtta başvurucuların AYM’ye başvurmadan önce adli veya idari yargı yerlerine başvurmadıkları belirtilirken başvuru konusu olaylarla ilgili Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’nca bir soruşturma yürütüldüğü belirtildi. Bakanlık yazısında “Bakanlığımız henüz soruşturmalar yeni başlamışken delil toplama aşaması bitmeden, savcılığın soruşturmaya yönelik bir değerlendirmesi olmadan, yerel mahkeme ve temyiz merci olan Yargıtay’ın önüne gelmeyen bir konuda başvurucuların yaşam haklarının ihlal iddiasının incelenmesinin bireysel başvurunun ikincilliği
ilkesiyle uyuşmadığı kanaatindedir” denildi.

Başvuru konusu olaylar hakkında sonuçlanan bir yargı süreci olmaması nedeniyle başvuru yollarının etkili olmadığı sonucunun da çıkarılamayacağını savunan Bakanlık, bu kapsamda bölgedeki yargı teşkilatının çalıştığını belirterek karşı çıktı. Bakanlık görüşünde buna delil olarak 22 Temmuz 2015 ila 2016 yılı Mart ayları arasında Şırnak’ta 46, Diyarbakır’da ise 463 kişinin terör suçundan tutuklanmasını gösterdi.

İçişleri’nden de bilgi alın 

Bu verilerin yargısal işlemlerde herhangi bir aksaklık veya durmanın
meydana gelmediğini gösterdiği savunulan yazıda AYM’nin tedbir talebini reddettiği 26 Aralık 2015 tarihinden sonrası yaşanan gelişmeler hakkında İçişleri Bakanlığı ve Cizre Başsavcılığı’ndan
görüş almasını tavsiye etti. Bakanlık bu gerekçelerle başvuruların kabul edilebilirlik yönünden
incelenerek reddedilmesi gerektiğini savundu.