Bakanlık, AKP'li belediyenin yolsuzluk yaptığını kabul etti!

İçişleri Bakanlığı, AKP'li Gürsu Belediyesi'nde yolsuzluk yapıldığını kabul etti ancak başkanı korudu.

Mahmut Lıcalı / Cumhuriyet

İçişleri Bakanlığı, AKP’li Gürsu Belediyesi’nde yaklaşık 4 yıldır süren soruşturma kapsamında 4.5 milyon TL’ye varan yolsuzluk yapıldığını kabul etti. Belediye hesaplarından şans oyunları ve ganyan bayi işleten kişilerin hesaplarına belediyenin bütçesi kadar 4 milyon 473 bin 490 TL tutarında para aktarılmasına karşın İçişleri Bakanlığı, Belediye Başkanı Orhan Özcü hakkında soruşturma izni vermedi.

Bursa’nın Gürsu Belediyesi’nde yolsuzluk yapıldığı iddialarıyla ilgili MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman’ın soru önergesine yanıt veren İçişleri Bakanlığı, yolsuzluğu itiraf etti. TBMM AKP Grubu Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Orhan Özcü, 2004 yılında AKP’den Gürsu Belediye Başkanı oldu. Özcü’nün Mali Hizmetler Müdür Vekili olarak göreve getirdiği İzzet Çekiç hakkında 2009 yılında yapılan bir ihbarı inceleyen Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı yolsuzluğu tespit etti. Çekiç’in belediyenin otopark hesabında bulunan 495 bin 688 TL’yi belediyeden alacaklı bir müteahhit firmaya aktarmadığı, sahte bir banka dekontu düzenlediği belirtildi. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, yaptığı incelemede gelinen aşama itibarıyla zimmet miktarının 4 milyon 124 bin 592 TL’yi bulduğu ve bunun daha da artma ihtimalinin olduğunu belirledi. Zimmetin yalnızca belediye otopark hesabını değil, belediyenin diğer hesaplarından otopark hesabına aktarılan yüklü miktarda paraları da kapsadığı tespit edildi.

İçişleri Bakanlığı, Gürsu Belediyesi eski hesap işleri müdür vekilinin beyan ettiği 232 faturaya suçun ortaya çıktığı gün Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından el konulduğunu ve faturalar üzerinde gerekli incelemelerin yapılarak delil olarak kaydedildiğini bildirdi.

Paralar ganyana

İzzet Çekiç’in şans oyunları ve ganyan bayiliği işleriyle iştigal eden ve belediyeyle ilgileri bulunmayan Tamer Erezkaya, Selim Gümüş, Neslihan Akman ve Durmuş Yazıcı isimli şahısların banka hesaplarına 2008 ve 2009 yıllarında belediyenin üç ayrı hesabından 4 milyon 473 bin 490 para aktararak zimmetine geçirdiği belirlendi.

Başkan hakkında soruşturma izni verilmedi

CHP, MHP ve BDP’li pek çok belediye başkanı hakkında en ufak bir iddiada görevden uzaklaştırma kararı veren İçişleri Bakanlığı, yolsuzluğun ortaya çıkmasının ardından Belediye Başkanı Özcü hakkında, gereken özeni göstermeyerek ve denetim görevini yerine getirmeyerek belediye bütçesi kadar bir paranın zimmete geçirilmesine sebebiyet verdiği iddiasına karşın, soruşturma izni vermedi.

Başkanın ifadesi 3 yıl sonra alınabildi

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, Özcü hakkındaki soruşturma izni verilmemesi kararına itiraz etti. Danıştay’ın söz konusu kararı kaldırmasının ardından yolsuzluk suçunun işlendiği 2009 yılından 3 yıl sonra Özcü’nün ifadesi alındı. Ağustos 2011’de Özcü’nun suç kastıyla hareket etmediği kanaatine varılarak hakkında kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar verildi. İçişleri Bakanlığı da belediye bütçesi kadar miktarda yolsuzluk yapılmasına karşın Başkan Özcü hakkında olayın meydana gelmesinde herhangi bir denetim eksikliği bulunmadığına karar verdi. İçişleri Bakanlığı, Özcü hakkında yolsuzluk iddiasıyla ilgili olarak devam eden bir soruşturma bulunmadığından görevden uzaklaştırma tedbirine başvurulmadığını bildirdi.