Bakanlığın kitap alımı bütçeye takıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2017 yılı bütçe hesap kesimi yapıldığından, bu yılın sonu itibarıyla yayınevlerinden, kütüphanelere dağıtmak üzere kitap alımı yapamadı.

SELDA GÜNEYSU

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın her yıl kütüphanelere dağıtmak için yayınevlerinden kitap alım işi bu yıl “bütçeye” takıldı. Bakanlık, 2017 yılı bütçe hesap kesimi yapıldığından, bu yılın sonu itibarıyla yayınevlerinden, kütüphanelere dağıtmak üzere kitap alımı yapamadı. Bakanlık ise “2017 yılı itibarıyla 12 milyon 390 bin TL ile 6 bin 110 çeşit eserden 1 milyon 413 bin 625 kitabın satın alındığını, bu kitapların kütüphanelere gönderme işleminin devam ettiğini” açıkladı.

Bakanlık, her yıl yayınevlerine katkı vermek amacıyla belli oranda kitap alımı yaparak, kütüphanelere veriyordu. Ancak bakanlık yılsonu itibarıyla bu alımı “gerçekleştiremedi.” Edinilen bilgiye göre, bu durumun nedeni bakanlığın 2017 yılına ait bütçe hesabını doldurmuş olması. Diğer bakanlıklarla ve bazı büyükşehir belediye başkanlıklarıyla kıyaslandığında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçeden aldığı pay sadece binde 5. Bakanlığın genel bütçeden aldığı ödeneğin büyük bir çoğunluğunu da personel giderlerine harcanıyor. Bakanlığın her yıl bütçesi ise “beklenen düzeyde artırılmıyor.” Artırılmayan bütçe nedeniyle bakanlığın kütüphaneler ve yayınevleri gibi diğer sanatsal alanlarda verdiği desteklerde de “ödenek sıkıntısı” baş gösteriyor.

2018’de artarak devam edecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinden konuya ilişkin yapılan açıklamada ise bakanlığın 2018 yılı başı itibarıyla yayınevlerinden daha fazla kitap alımı yapacağı ifade edildi. Her yıl bakanlığa bağlı halk, çocuk, edebiyat ve müze kütüphanelerine, kullanıcıların yararına sunulmak üzere satın alınacak kitap, kitap dışı materyal ile abone olunacak süreli yayınların seçiminin bakanlığın Yayın Seçme Yönetmeliği, Yayın Başvuru Koşulları ve ilke kararları doğrultusunda, Yayın Seçme Kurulu tarafından yapıldığı belirtilerek, “Kurul, bütçe durumuna göre yılda en az iki defa toplanır. Bu toplantılar kitap alımı ve süreli yayın aboneliği içindir. 2006 yılında 1691 çeşit ve 326 bin adet kitap için 1 milyon 119 bin 75 TL’lik ödenen meblağ, 2017 yılında ise tüm zamanların en yüksek kitap alımı gerçekleştirilerek, 12 milyon 390 bin TL ile 6 bin 110 çeşit eserden 1 milyon 413 bin 625 kitap alınmış olup, kütüphanelere gönderme işlemi devam etmektedir” denildi.

‘756 yayıncı sayısına ulaştık’

Bakanlık ayrıca kitap alınan yayıncı sayısında da her yıl artış olduğunu, 2017 yılında ise bu sayının 756’ya ulaştığını bildirdi. 2018’de ise kütüphanelere ve yayıncılara desteğin daha da artacağını belirtti.