Bakanlığın çalışması vatandaşı mağdur etti
SAĞLIK Bakanlığı tarafından 77 milyona hizmet veren SGK Medula eczane sistemi, İlaç takip Sistemi'ndeki bakım çalışması, eczanelerle vatandaşları mağdur etti.
cumhuriyet.com.tr
27 Şubat akşamı 20.00'de başlayan bakım çalışması adı altında kapatılan İlaç Takip Sistemi, 52 saat süreyle 2 gün 3 gece çalışmadı.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, eczacıların zor durumda kaldığını belirterek, kamuoyunun da bildiği gibi eczanelerin 7 gün 24 saat vatandaşlara hizmet verdiğini hatırlatırken, "52 saat süreceği tahmin edilen bu kesinti için vatandaşlarımıza bir açıklamama yapılmamış olması; eczanelerimizi güç durumda ve çaresiz bırakmıştır" dedi. Saydan, duyuruda belirtilen yedek sunucuların yeterli olmaması nedeniyle hizmet alınamadığını belirtti, şunları söyledi:
"Vatandaşlarımızın reçetelerindeki ilaçlarını, alma hakkı olduğu kadar ,almamaya (veya alamayacak durumda olanların) hakkı bulunmaktadır. 52 saat az bir süre değildir, Cuma gecesi veya cumartesi günü reçetelerini nöbetçi eczanelerden sisteme girdiren fakat alamayan vatandaşlarımız, Pazar günü başka bir nöbet tutan eczaneden ilaçlarına ulaşamamaktadır. Çünkü ,müracaat ettikleri ilk eczane elinde olmayan, kendisinden kaynaklanmayan sebeple Reçeteyi silememiştir. Yani reçete, ilk sisteme giren eczanede bağlı kalmıştır. Vatandaşlarımız bu ilaçlarını ancak pazartesi günü aldıkları eczane reçetelerini silebilirse alabilecekler. Elbette bakım çalışması 2 mart pazartesi günü biterse ve İlaç Takip Sistemi çalışırsa alabilecekler" dedi.
SGK Medula eczane sistemi ve İlaç Takip Sisteminin birbirine bağlı olarak çalışan sistemler olduğunu kaydeden Nurten Saydan, "Eczanelerimiz ay sonu fatura kesememiştir. Çünkü verilen reçetelerdeki karekod sonlandırması yapılamamıştır. Bizleri hasta vatandaşla karşı karşıya getiren, ilaç ve danışmanlık hizmetimizi aksatan, kamuoyu ve vatandaşla paylaşılmadan yapılan bakım çalışmalarını istemiyoruz. Çünkü bakım çalışması sürecinde hem vatandaş, hem meslektaşlarımız mağdur olmaktadır. Sendika olarak bu tür çalışmaların yapılırken vatandaşa duyurulmasını ve İTS gibi bir sistemin, yedek sistem yapılarının uygun hale getirilmesini, fedakarca nöbet tutmaya çalışan meslektaşlarımızın böyle bir durumu bir daha yaşamaması için gerekli bütün tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Böyle bir durumu ne bizler ne de vatandaşlarımıza yaşatmaya kimsenin hakkı bulunmamaktadır."