Bakan Zeybekçi akaryakıt zammını böyle savundu: Otomatik sistem var, biz yapmıyoruz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, benzine ve mazota yapılan zamma ilişkin, “Benzin ve mazotla ilgili otomatik olarak kurulmuş olan bir sistem var, buna ne bakanlıklar karar veriyor ne hükümet karar veriyor ne de Enerji Bakanlığı karar veriyor. Gerek kur gerekse dünyadaki enerji fiyatlarıyla ilgili artış ne ise o doğrudan oraya yansıtılıyor. Otomatik olarak çalışan bir mekanizma var” dedi.

cumhuriyet.com.tr

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, benzine ve mazota yapılan zamma ilişkin, “Benzin ve mazotla ilgili otomatik olarak kurulmuş olan bir sistem var, buna ne bakanlıklar karar veriyor ne hükümet karar veriyor ne de Enerji Bakanlığı karar veriyor. Gerek kur gerekse dünyadaki enerji fiyatlarıyla ilgili artış ne ise o doğrudan oraya yansıtılıyor. Otomatik olarak çalışan bir mekanizma var” dedi.

"SWAP" ANLAŞMASI

Meclis Genel Kurulu’nda Helal Akreditasyon Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi,  Cumhurbaşkanının ziyareti sırasında İran'da yapılan bir anlaşma olduğunu hatırlatarak, “Merkez bankaları arasındaki ‘swap’ anlaşması imzalandı. İki ülkenin paraları yani Türk lirası ve Tümen üzerinden de ticaretin yapılmasının önündeki engel kalktı, şu anda bankalar bunu yapabilir hâle geldi. Uygulama başladı mı? Evet, cüzi de olsa bu uygulama başladı. Teşvik edeceğiz, onu da destekleyeceğiz” dedi.

“TÜRKİYE'NİN DOMUZ ETİ İTHALATIYLA İLGİLİ PEK BİR PERFORMANSI YOK”

 Domuz eti ithalatıyla ilgili soruya da Ekonomi Bakanı, “Türkiye'nin domuz eti ithalatıyla ilgili pek bir performansı yok. Çok cüzi miktarda, 2012 yılında 201 dolarlık -kayıtlara giren rakamları söylüyorum- 2016 yılında da 1.093 dolarlık bir domuz eti ithalatı olmuş, aradaki yıllarda bir domuz eti ithalatı yok” yanıtını verdi.

 “MALİYE BAKANLIĞIYLA BİRLİKTE BİR ÇALIŞMA YAPIYORUZ”

 “Tekstil şirketlerinin maliyeden alacakları, KDV alacakları var. Bunların ödenmesini ne zaman düşünüyorsunuz?” şeklindeki soruya da Ekonomi Bakanı, “Tekstilcilerin Maliyeden KDV alacaklarıyla ilgili hassasiyetleri var tabii, o ve diğer ihracatçıların KDV alacağıyla ilgili. Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ekonomi Bakanlığı olarak Maliye Bakanlığıyla birlikte bir çalışma yapıyoruz ve bunun kısaltılması, en kısa sürede ödenmesiyle ilgili biz de takip ediyoruz” dedi.

 “AKARYAKIT FİYATLARINA NE BAKANLIK, NE HÜKÜMET NE DE KARAR VERİYOR. DÜNYADAKİ ENERJİ FİYATLARIYLA İLGİLİ ARTIŞ NE İSE O DOĞRUDAN ORAYA YANSITILIYOR”

Benzine ve mazota yapılan zamma ilişkin soruya da Ekonomi Bakanı, “Benzin ve mazotla ilgili otomatik olarak kurulmuş olan bir sistem var, buna ne bakanlıklar karar veriyor ne hükümet karar veriyor ne de Enerji Bakanlığı karar veriyor. Gerek kur gerekse dünyadaki enerji fiyatlarıyla ilgili artış ne ise o doğrudan oraya yansıtılıyor. Otomatik olarak çalışan bir mekanizma var. Ekonomilerin de böyle olması lazım, fiyat belirleme mekanizmalarının da böyle olması lazım. Yani 'efendim zam yapalım mı, yapmayalım mı, siyasi anlamda bu bizim işimize gelir mi, gelmez mi' gibi konulardan ari olması lazım. Bu çalışma son derece sağlıklıdır” dedi.

 “EKİM AYI İTİBARIYLA TARİHİMİZİN EN YÜKSEK İHRACAT ARTIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİK”

 Ekim ayı itibarıyla tarihin en yüksek ihracat artışını gerçekleştirdiklerini ifade eden Ekonomi Bakanı, “Yüzde 15,6'lık bir ihracat gerçekleştirdik” diyerek şöyle devam etti:

 “Yani Türkiye ihracatla coşuyor şu anda. Artı dördüncü çeyrekle beraber Türkiye yıl sonu itibarıyla da yüzde 6,5'ler civarında toplamda bir büyümeyle kapatacak. Bu, dünyanın hakikaten hayretle takip ettiği bir büyümedir, takdirle takip ettiği bir büyümedir. Dünyadaki tüm kuruluşlar, yani Standard and Poor's, IMF, OECD, Dünya Bankası gibi kuruluşlar Türkiye'yle ilgili büyüme rakamlarını üç defa revize ettiler. Yetmedi, gene yetişemeyecekler Türkiye'nin büyümesine, yıl sonuna doğru, Kasım sonu, Aralık başı gibi tekrar bazıları revize edeceklerdir”