Bakan Yıldız'dan siyanür açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mecliste bulunan partilere, siyanür, altın işletmeciliği ve arama faaliyetleriyle ilgili geniş bir bilgilendirme yapabileceğini belirtti. TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında toplanan Meclis Genel Kurulu'nda, 3 milletvekili gündemdışı söz aldı.
cumhuriyet.com.trMHP Niğde Milletvekili Mümin İnan, Bolkar Dağlarında siyanürle altın aranmasına yönelik girişimlerin bölge halkında kaygıya yol açtığını söyledi. İnan, bazı muhtarların, siyanürle altın aranmasına karşı çıkan köylüleri ikna etmemesi halinde, köylerine kamu hizmeti götürülmeyeceğine dair tehditler aldığını ileri sürdü.
İnan'ın gündemdışı konuşmasına Hükümet adına yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, siyanürle maden aramadıklarını ifade etti. Yıldız, ''Bazı muhtarların dilekçeleri çerçevesinde, arkadaşlarımız yerinde araştırdılar, bu alanda bir faaliyet olmadığını, bu alana yakın bir mesafede şantiye binası olduğunu gözlemlediler. Muhtarlar, itirazlarının; ileride yapılabilecek altın ayrıştırma işlemlerine yönelik olduğunu, aramalarla ilgili şikayetlerinin bulunmadığını söylediler'' diye konuştu.
Yıldız, bölgede madencilik faaliyetini sürdüren şirketin yetkilisinin, ''Zemin etüdü yapıldığında, böyle bir tesis kurmaya çok müsait olmadığını, vatandaşa rağmen bölgede faaliyette bulunamayacağını'' dile getirdiğini söyledi.
''Sinayürün yüzde 1'i madencilikte kullanılıyor"
Burada madencilik faaliyetinin yapılmayacağını, ortada sorunun da kalmadığını kaydeden Yıldız, madencilik işine girip girmeyeceklerine karar vermeleri gerektiğini belirtti.
Yıldız, madenlerin; ormanlardan, deltalardan arındırılmış, köylerden uzak yerlerde bulunmadığına işaret ederek, ''Türkiye'de 300 bin ton siyanürün ancak yüzde 1'i madencilikte kullanılıyor, dünyada ise yüzde 90'ı altın üretiminde kullanılıyor'' görüşünü dile getirdi. ''Biz hiçbir madencilik faaliyetinde bulunmayabiliriz, buna Meclisce karar verelim, hepsinin dokümanlarını getireyim, biz madencilik faaliyeti yapmayacağız, diye bir karar alalım'' diyen Bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bunun bir orta yolu olması lazım. Bunu bir yere bırakarak, çözüme varamayız. Dünyada ilk defa altın Niğde Bor'da aranmıyor, Romalılardan bu yana bulunmuş, Türkiye'de de faaliyette bulunuluyor. Niğde'de yapılan bütün madencilikle ilgili işlemlerden devletin aldığı 250 bin 209 TL.
Madencilik faaliyeti yapmayalım, başka işlere bakalım; bu bir yol, çözümdür. Ama ben çözümün buradan geçtiği kanaatinde değilim. Biz kendimiz kullanmayalım, çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakalım, bu bir yoldur, bunu yapabiliriz, şimdi çıkarmayalım 50 yıl sonra çıkaralım. Ama şu bir yol değildir: Biz madenlerimizi hiç çıkarmayalım ve hiç kullanmayalım, yer altında kalsın.''
Bakan Taner Yıldız, 46 bin tane madencilikte arama ruhsatının, mutlaka realize edilmesi gereken yönleri bulunduğunu, 70 maden üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
Bazı spekülasyonların nereden kaynaklandığının kaynağını bile gösterebileceğini belirten Yıldız, ''Kendimize, yaptığımız işlemlere güveniyorsak, teknik olarak bütün bunların özellikleri ispat edilmişse, gelin bu oyuna gelmeyelim'' çağrısında bulundu.
Yıldız, AKP ve muhalefet gruplarında, siyanür, altın işletmeciliği ve arama faaliyetleriyle ilgili geniş bir bilgilendirme yapabileceğini bildirerek, ''Hep beraberce karar verebiliriz'' dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda ayrıca, AKP Artvin Milletvekili Ertekin Çolak ilindeki sel felaketine, CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse de Adıyaman'ın ekonomik sorunlarına ilişkin gündemdışı söz aldı.
Genel Kurul'da, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine geçildi.