Bakan Yıldız'dan petrol açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrolün 100 doları aşmasında özellikle Akdeniz havzasındaki olayların etkili olduğunun söylendiğini belirterek, ''Arz-talep açısından bir sorun yok ama siyasi istikrarsızlığın vermiş olduğu anormallik, fiyatların yükselmesinde bir katalizör görevi gördü'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri'nin Talas İlçesi AKP Kadın Kollarının düzenlediği Ankara gezisi kapsamında, Talas'ın 17 ilköğretim okulundan gelen 21 başarılı öğrenciyi ve velilerini kabul etti. Kabul sırasında öğrencilerle bir süre sohbet eden Bakan Yıldız, öğrencilere, enerjinin ne anlama geldiğini sordu. İlkokula giderken elektriğin nasıl elde edildiğini ve kablolardan nasıl gittiğini çok merak ettiğini anlatan Yıldız, ''Sizin gibi çalışkan öğrencilerin enerji sektörüne ilgi duyması sektöre fayda getirecektir. Her sektör gibi enerji sektörünün de akıllı ve çalışkan insanlara ihtiyacı var'' dedi.

Öğrencilere enerji verimliliği konusunda eğitim kitapları hediye eden Yıldız, evlerde enerji verimliliğinin önemi konusunda da öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Suyun önemine de dikkati çeken Yıldız, önümüzdeki süreçte suyun petrolden ve benzinden daha değerli hale geleceğini, o yüzden suyun israf edilmeden kullanılması gerektiğini söyledi. Öğrenciler de Bakan Yıldız'a, Kayseri'nin kır çiçekleri tablosunu hediye etti.
 

Süveyş Kanalı kapanır mı?

Kabulde gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Taner Yıldız, Süveyş Kanalı'nın kapanma ihtimalini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, enerji koridorlarıyla alakalı her gelişmenin önce bölgeyi sonra da dünyayı ilgilendirdiğine dikkati çekti.

Uluslararası Enerji Ajansı ve OPEC'in yaptığı açıklamalara göre Süveyş Kanalı'nın teorik olarak kapanma ihtimalinin bulunduğunu kaydeden Yıldız, ''Ama şahsi kanaatim olarak söylüyorum; bir kısım incelemelerimiz ve irdelemelerimiz sonucunda pratikte böyle bir şeyin olmasının tabii ki zor olacağını söylemeliyim'' dedi.

Dünyadaki petrol ticaretinin yaklaşık yüzde 5'ine karşılık gelen ve hemen hemen 3,9 milyon varillik bir trafikten bahsedildiğini kaydeden Enerji Bakanı, doların yükselen fiyatıyla beraber ham petrolün şu anda 100 doları aşmış olmasının da bir risk olduğunu ve bunun da petrol ürünlerinin zamlanması sonuçlarını doğurduğunu söyledi.

Yıldız, ''Petrolün 100 doları aşmasında özellikle Akdeniz havzasındaki olayların etkili olduğu söyleniyor. Arz-talep açısından bir sorum yok ama siyasi istikrarsızlığın vermiş olduğu anormallik, fiyatların yükselmesinde bir katalizör görevi gördü. Umarım bu kaos bir an önce sonuçların ve petrol fiyatları üzerindeki tehdit kalkmış olur'' diye konuştu.

Enerji koridorlarının bulunduğu bölgelerde siyasi istikrarın çok önemli olduğunu kaydede Yıldız, Türkiye'nin, özellikle son 8-9 yıldır sağladığı siyasi istikrarla beraber AB'nin enerjideki arz güvenliği risklerini en aza indirgediğine işaret etti.