Bakan Yıldız hakkında verilen gensoruya red
TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler sonunda gensoru önergesinin gündeme alınmamasına karar verildi.
cumhuriyet.com.trGensoru önergesinde; ''Bakanlığın düzenlemiş olduğu ihalelerde cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak ve katılmak ile rüşvet almak ve vermek suçlarından hüküm giymiş olan, kamu ihalelerine katılma yeterliğine dahi sahip olmayan kişilere, devlet eliyle yapılması gereken bor tuzlarının aranması ve işletilmesine ilişkin ihalelerin kanuna aykırı biçimde verilmesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın hukuki sorumluluğu bulunduğu'' öne sürülüyor. Önerge sahipleri adına CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ilk sözü aldı.
Önerge sahibi olarak söz alan CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Türkiye'deki bor madenlerinin uluslararası sermayenin iştahını kabarttığını ifade ederek, ''Onlar bu zenginliğimizi elde etmek için her şeyi yapıyor'' dedi.
Bor madeninin Türkiye için son derece önemli olduğuna işaret eden Havutça, borun 250'yi aşan alanda hammadde olarak kullanılabileceğini belirtti. Havutça, borun; cam, seramik, deterjan, enerji, sağlık, çimento gibi alanlar da kullanılabileceğini, uzay ve havacılık sanayinde geleceğin hammaddesi olarak görüldüğünü kaydetti.
Havutça, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın ''bor madenini değersiz gibi göstermeye çalıştığını'' ileri sürerek, ''Bor madenini hammadde olarak satmayın. Türkiye, 1000 yıl süreyle geleceğin enerjisinin sahibidir, borda en büyük rezerve sahibiz. Boru ihraç ettiğimiz ülkeler, onu işleyerek bize ve dünyaya satıyor. Bor Türkiye halkının geleceğidir, bor vatandır ve vatan satılmaz'' diye konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, bakanlıkta yolsuzluklar yapıldığını iddia etti.
İşlerin ihalesiz olarak FERNAS adlı şirkete verildiğini savunan Erdoğdu, ''Bakan, bor madeninin işletmesini Anayasa ve yasaya aykırı biçimde hizmet ihalesi yoluyla özel şirketlere verdiği için ve bu da suç olduğu için aceleyle bor kanunu Meclis'e getirdi'' dedi.
Bakan Yıldız'ın bakanlıktaki her türlü işlemi tahkik etmekle görevli olduğunu vurgulayan Erdoğdu, ''Emriniz altındakilerin faaliyetlerinden sorumlusunuz. Bunca açık suça rağmen bakan hiç birşey yapmıyor'' diye konuştu.
Erdoğdu, bakanlığın fiilen iki şirketin eline geçtiğini, bunlardan birisinin FERNAS olduğunu kaydederek, ''Şirket bakanlıkta her işi yaptırabilmektedir. Onlarca kamu görevlisi ağır hukuki sorumluluk altındadır. Bu gensoru, Enerji Bakanlığı'ndaki yolsuzluk çarkından kurtulmak için fırsattır, yolsuzluk da bütün belgelerle sabittir'' sözlerini sarfetti.
Bakan yıldız'ın ''gensoru sulandırıldı'' dediğini anımsatan Erdoğdu, bu iddiaların şüphesinin bile gensoru vermeye yeteceğini savundu. Erdoğdu, ''Bakan görevini ihmal suçunu işlemiştir ve o yüzden de gensoru ile düşürülmesi gerekmektedir'' dedi.
AKP'li Alaboyun
AKP Grubu adına konuşan Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, enerji projeleri ve yatırımları hakkında bilgi verdi. 2012 yılı itibariyle 8 bin 953 megavat gücünde 302 adet rüzgar projesi lisansı verildiğine işaret eden Alaboyun, yenilenebilir enerji kaynaklarının 2002'ye göre yüzde 64 oranında artırıldığını söyledi.
2002'de 42 milyon dolar olan petrol arama yatırımlarının 2012'de 610 milyon dolar olarak planladığını belirten Alaboyun, TPAO'nun, petrolü yurt içi kaynaklardan karşılama misyonu doğrultusunda, petrolü, aranmamış yerlerde arama yatırımlarına yöneldiğini kaydetti. Alaboyun, 2002'de 700 milyon dolar olan maden ihracatının 2012'de 3 milyar 876 milyon dolara çıktığını ifade etti.
2011'de bor ihracatının 2002'ye göre yüzde 446 artarak 829 milyon dolara çıktığını, 2012'de 790 milyon doları ihracat olmak üzere, toplam 815 milyon dolarlık bor satışı yapılmasının planlandığını dile getiren Alaboyun, 2012 yılı Ekim ayı sonu itibariyle 462 milyon dolar bor ihracatı gerçekleştirildiğini bildirdi.
Alaboyun, 2012 yılı brüt karının 797 milyon TL olmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi. MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy, bütün milletin bora ''gözbebeği'' gibi bakması gerektiğini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın en çok yolsuzlukların, soruşturmaların ve tutuklamaların olduğu bakanlık olduğunu iddia eden Özensoy, ''Bakanlık elbette denetimden sorumlu ancak bizler de muhalefet partisi milletvekilleri olarak vatandaşın bize verdiği denetim yetkisini kullanıyoruz'' dedi. Özensoy, KİT Komisyonu'nun denetimlerde hiç bir yaptırımının olmadığını savundu.