Bakan yanıtlayamadı: Para neden dağıtılmadı?
15 Temmuz sonrası toplanan para ‘neden dağıtılmadı’ sorusu.
Mustafa ÇakırHükümet 15 Temmuz şehit yakınları ve gazileri için toplanan 310 milyon liranın nemalandırılarak 330 milyon liraya çıkarıldığını açıklarken, bu paranın şimdiye kadar neden dağıtılmadığına yanıt veremedi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında bakan Zehra Zümrüt Selçuk, nüfusun en düşük yüzde 10’luk gelir grubunun toplam gelirden aldığı payın yüzde 2.4, en zengin yüzde 10’luk kesimin toplam gelirden aldığı payın da yüzde 32.6 olduğuna dikkat çekti.
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, “Korkunç bir rakam” derken; Selçuk, “Dağılım daha adil bir noktaya geliyor” dedi. Selçuk, bindiği makam arabasının 2016’da Devlet Malzeme Ofisi aracılığıyla alındığını ve değerinin de 1.2 milyon lira olduğunu söyledi. Selçuk, 15 Temmuz şehit yakını ve gazileri için toplanan bağışlara dokunulmadığını, ilk kampanya için toplanan 310 milyon liranın nemalandırılarak şu anda 330 milyon liranın üzerinde bir paranın tek Hazine hesabı uygulaması kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu altında bulunduğunu söyledi.
CHP’li Bülent Kuşoğlu, “Niçin dağıtılmıyor Sayın Bakan” diye sorunca Selçuk, bunun için bir vakıf kurulduğunu söyledi. CHP’li Murat Emir’in, “Sahte adres niye verdiniz Sayın Bakan” diye sorması üzerine ise Selçuk, “Sahte adresimiz yok, adresimiz gayet geçerli bir adres” dedi. Bunun üzerine Emir, “Sahte adres: Ulus, Kale Mahallesi, Işıklar Caddesi No: 6. Gidin bakın orada vakıflar bürosuna” dedi. Emir daha sonra “O vakfın yönetim kurulu başkanı mısınız” diye sordu ancak yanıt alamadı. Selçuk, 87 bin kişinin bin 100 liranın altında, 157 bin kişinin de bin 200 liranın altında emekli aylığı aldığını söyledi. Selçuk’un, İşsizlik Sigortası Fonu’nu da “sermaye fonu” olarak nitelendirerek, “Sermaye fonu... İşi kurmaya çalışıyoruz” demesi dikkat çekti.
CHP’li Kani Beko da Selçuk’a, “Halkbank’a, Vakıfbank’a, Eximbank’a 10.8 milyarı neden aktardınız bu fondan” diye sordu. İddiayı yalanlamayan Selçuk ise, “Bizim bütün çalışmalarımız yönetmelikler tarafından takip ediliyor. Şu anda İşsizlik Sigortası Fonu’muzun değerlendirildiği rakamları da açıklıyoruz zaten. Gördüğünüz gibi öyle yanlış bir değerlendirme söz konusu değil, gayet iyi bir değerlendirme yapıyoruz” karşılığını verdi. HDP’nin, EYT’lilerin sorunlarının çözülmesi ve bakanlık bütçesinin 30 milyar lira artırılması için verdiği önerge AKP’lilerci reddedildi.
HASTANELER ZARARA UĞRATTI
Sunumda hastanelerin SGK’yi zarara uğrattıkları da ortaya çıktı. SGK müfettişleri tarafından bin 478 sağlık hizmet sunucusu incelendi ve 29.5 milyon lira kurum zararı belirlendi. Sağlık hizmet sunucularına 195.6 milyon lira ceza uygulandı. SGK 43 bin 744 işyeri ve 397 bin 45 çalışanı denetledi. 6 bin 202 kayıt dışı işyeri ve 21 bin 96 çalışanın kayıtdışı yani sigortasız istihdam edildiği belirlendi. 278.6 milyon lira ceza uygulandı. Geçen yıl prim borçlarına getirilen yapılandırmaya 1 milyon 270 bin kişi başvurdu. Yaklaşık 48.7 milyar lira yapılandırıldı. Toplam 9.5 milyar lira tahsil edildi.