Bakan uyardı: Mayıs son şans, ödeyin!
Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeniden yapılandırmadan yararlananların Mayıs ayında ödeme yapması gerektiğini belirtti. Ağbal, “Yeni yapılandırma kanunu ödenmeyen dönemler için yeni bir imkan sunmuyor. Son şans, mutlaka borcunuzu ödeyin" dedi.
cumhuriyet.com.trMaliye Bakanı Naci Ağbal, NTV'de katıldığı canlı yayında ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ağbal, yeniden yapılandırmayla ilgili düzenleme hakkında "Geçen yapılan yapılandırmaya başvuran mükellefler için ocak ayındaki ödemeleri mayıs ayına ertelemiştik. Mayıs ayında mükelleflerin ödemesini yapması gerekiyor. Bu son derece önemli. Müracaat etmiş vatandaş ilk iki taksiti yatırmazsa kanunun getirdiklerinden yararlanma şansını kaybediyor. Bunun telafisi yok. Yeni yapılandırma kanunu ödenmeyen dönemler için yeni bir imkan sunmuyor. Yeni kanuna özel hüküm koyduk. Mayısta taksiti ödemeyenler yeni kanundan yararlanamıyorlar. Gerek birinci taksiti ödememiş gerek peşin ödemesini yapmayanlar için mayıs ayı son fırsattır. Böylelikle kanunun getirdiği imkanlardan yararlanmaya devam etsinler. Mayıs ayı içinde ödemesini yapmayanlar için gerekli takibatı yaptıracağız. Son şans, mutlaka borcunuzu ödeyin.19 milyar lira yapılandırma kanunu kapsamında tahsilat yaptık" diye konuştu.
"ZORDA OLAN MÜKELLEFE KOLAYLIK SAĞLANIYOR"
Ağbal,yeni yasa teklifiyle ilgiliolarak "Zaman zaman yeniden yapılandırma kanunları çıkarıyoruz. Vatandaş borcunu normal süresinde ödeyemiyor, borçları ödeme için imkan getirelim. Borcunu yatıran vatandaşlar da var. İleriye dönük genel yapılandırma kanunları çıkarmayalım dedik. Yeni bir sistem kuralım" dedi.
Çalışma sonucunda var olan tecil düzenlemesine yeni bir müessese getirdiklerini dile getiren Ağbal, "Mali durumuna göre mali durumu çok zor durumda olan mükelleflere imkan sağlıyoruz. İlk olarak en az üç yıl süreyle vergi mükellefi olduğunuzu göreceğiz. İki, böyle bir zor durumdaysanız bütün beyannameleri zamanında verin. Üçüncü olarak herhangi bir vergi borcunuz geriye dönük bir yıldan fazla olmasın. Böyle bir mükellefe borcun taksitlendirme süresi 36 ay. Borçlunun mali durumuna bakınca bu sürede ödeyemediğine kanaat getirilirse 60 aya uzatabiliyoruz. Teminat konusunda kolaylıklar getiriyoruz. Geçmişe dönük gecikme zammı var. Burada da diyoruz ki, yeni yapılandırma sisteminde tecil faizi oranını aşağı çekme imkanı getiriyoruz. Amacımız vatandaşın borcunun ödemesini sağlamak" dedi.