Bakan Özlü'den TÜBİTAK açıklaması
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Adana'da Türkiye İnovasyon Haftası'nın ekinci gün etkinliklerine katıldı. Burada bir konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TÜBİTAK'ı da yeniden yapılandıracaklarını söyledi.
DHA
Adana Sanayi Odası ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin ev sahipliğinde Adana HiltonSA Otel'de Ekonomi Bakanlığı ve TİM'in katkılarıyla ikinci günü gerçekleştirilen etkinlikte, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi tanınmış girişimciler, gençler ve öğrencilerle bir araya geldi.
'TÜBİTAK YENİDEN YAPILANDIRILACAK'
Burada bir konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TÜBİTAK'ı da yeniden yapılandıracaklarını belirtirken, şunları söyledi:
"TÜBİTAK'ı özel sektöre öncülük ve rehberlik eden bir kurum haline getireceğiz. Artık Ar-Ge yapan kurumdan ziyade sizlerin Ar-Ge yapmanıza destek olacak, sizlere adeta bir partner olacak bir kurum haline gelecek."
Türkiye'nin 1980'li yıllarda ihracata dayalı bir ekonomi modeli belirlediğini ancak patlamanın 2002 yılından sonra gerçekleştiğini söyledi. İhracatın o günden bugüne 36 milyar dolardan 150 milyar dolar seviyesine yükseldiğini anlatan Özlü, daha çok artması gerektiğini kaydetti. 2002 yılından bu yana Afrika ve Güney Amerika ülkeleriyle ekonomik ilişkilerin ciddi ivme kazandığını ifade eden Özlü, serbest ticaret anlaşmaları ve vize muafiyeti gibi uygulamalarla ihracatçıların önünü açtıklarını anlattı. Son olarak işadamlarına yeşil pasaport vermeye yönelik bir çalışma yaptıklarını kaydeden Özlü, Ar-Ge'ye ise daha fazla kaynak ayırmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
TİM: KATMADEĞERİ ARTTIRMAMIZ GEREKİYOR
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise ticaretin para kaznamak olarak algılandığı çağın sona erdiğinin altını çizerken, şu ifadeleri kullandı:
"Üretim ve ihracatta katma değeri mutlaka artırmamız gerekiyor. Teknolojik dönüşümü hızlandırmamız gerekiyor. Bugün başarılı olan tüm ülkelere baktığımızda inovatif girişimlerin etkisini net bir şekilde görüyoruz. Güney Kore bilgisayar işlemcilerinin kilogram başına fiyatını 3 bin 800 dolardan ihracat ediyor. Güney Kore'nin toplam işlemci ihracatı, 20 milyar dolar düzeyinde. ABD'de ise telefonun kilogram ihracat fiyatı 750 dolar. Telefon daha büyük bi ihracat olarak gözüküyor ama biri 3 bin 800 diğeri 750 dolar."
Adana'daki İnovasyon Haftası'na dün ve bugün toplamda 400 bin kişi bizzat ve internet üzerinden katıldığını anlatan Büyükekşi, Türkiye'nin inovasyonda başarılı bir grafik yakaladığını kaydetti.
Adana Valisi Mahmut Demirtaş ile Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise İnovasyon Haftası etkinliklerine ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını vurgulayarak etkinliğin organizatörlerine teşekkür etti.