Bakan Işık Cemaat'i Yeniçeri Ocağı'na benzetti
“Türkiye ülke olarak o dönemdeki düzenli ordusu sayılan Yeniçeri Ocağı’nı, görev, yetki ve sorumluluk alanlarının dışına çıktığı için tasfiye etmiş bir ülkedir. Devletin içine sızan bu yapıları tasfiye etmemesi düşünülemez. Ama bunun hukuk içinde yapılıyor olması önemli”
cumhuriyet.com.trBİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, paralel yapı operasyonlarını değerlendirirken, Yeniçeri ocağının kaldırılmasından örnek verdi, “Türkiye ülke olarak o dönemdeki düzenli ordusu sayılan Yeniçeri Ocağı’nı, görev, yetki ve sorumluluk alanlarının dışına çıktığı için tasfiye etmiş bir ülkedir. Devletin içine sızan bu yapıları tasfiye etmemesi düşünülemez. Ama bunun hukuk içinde yapılıyor olması önemli” dedi.Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Trabzon’da konakladığı otelde işadamlarıyla basına kapalı kahvaltıda bir araya geldi. Daha sonra Trabzon Valisi Abdil Celil Öz’ü ziyaret eden Bakan Işık, Trabzonlu işadamlarına çağrıda bulundu, “Biz organize sanayi bölgeleriyle ilgili bir çok kolaylığa ve yatırıma imza atıyoruz. Trabzonlu işadamlarından da memleketlerine ilgi göstermelerini bekliyoruz” dedi.
Bir gazetecinin bu sabah Emniyet’teki paralel yapıya yönelik yapılan operasyonla ilgili sorusunu da yanıtlayan Bakan Işık, şunları söyledi:
“Şu anda yapılan operasyonla ilgili bir bilgim yok. Ama şöyle bir net bilgim var. Bu paralel yapının Türkiye’de devletin güvenliğine yönelik, devlet sırlarının ifşasına yönelik, uluslararası bazı güç merkezlerinin Türkiye’deki casusluk faaliyetlerine yönelik kullanıldığını veya bu işlerin içinde olduğunu biliyoruz. Devletin tüm üst düzey yetkililerinin kriptolu telefonlarının dinlendiğini artık çok iyi biliyoruz. ‘Hizmet hareketiyiz, biz eğitimle uğraşıyoruz’ diyen insanlar devletin üst düzeydeki yetkililerini niye dinlesin? Cumhurbaşkanı, başbakan, genelkurmay başkanı, Anayasa Mahkemesi başkanı, MİT müsteşarını, bakanları, devletin tüm üst düzey yetkililerini, komutanlarını niye dinlesin? Bu dinlemelerin tamamı, çok iyi biliyorsunuz ki yasadışı dinleme. Dolayısıyla bu paralel yapının Türkiye’de özellikle açığa çıkarılması, yargı kararıyla tasfiye edilmesi devletin bekası meselesidir. Devletin güvenliği meselesidir. Tabii ki her şeyin hukuk içinde yürütülüyor olması çok önemlidir. Bu noktaya da herkes gereken özeni ve titizliği gösteriyor. Türkiye ülke olarak o dönemdeki düzenli ordusu sayılan Yeniçeri Ocağı’nı, görev, yetki ve sorumluluk alanlarının dışına çıktığı için tasfiye etmiş bir ülkedir. Devletin içine sızan bu yapıları tasfiye etmemesi düşünülemez. Ama bunun hukuk içinde yapılıyor olması önemli. Zannediyorum bugünkü de yargı kararıyla yapılan bir operasyondur. İnşallah devlet içindeki bu yapılan en kısa sürede tasfiye edilir, temizlenir.”
HANGİ ÜLKE ADINA DİNLEME YAPILDIĞINI YARGI BULACAK
Bakan Işık, bir gazetecinin, “Dinlemeler hangi yabancı ülke adına yapılmış? Bunu tespit edebildiniz mi?” sorusunu yanıtlarken de şu ifadeleri kullandı:
“Dinlemelerin hangi ülkeye servis edildiği konusu mutlaka yargının ortaya çıkarması gereken bir konu. Dinlemelerin yapıldığını tespit ettik. Nerede ve nasıl yapıldığını da tespit ettik. Ama nereye servis edildiğinin tespiti görevi devletin ilgili kurumlarında. Onlar da bu tespiti mutlaka yapacaktır. Ama yasadışı olarak kriptolu telefonlar dinledi. Bunun nerede ne zaman nasıl dinlendiğini aşağı yukarı kesinlik derecesine yakın biliyoruz. Ama dinlemelerin nereye servis edildiği konusunu ortaya çıkarması gereken devlet kurumları var. İnşallah bu da o kurumlar tarafından ortaya çıkarılacak ve paralel yapı tüm ayrıntılarıyla ortaya çıkarılacak. Halkımıza da gösterilmiş olacak. Türkiye’de bu iş devlet bekası meselesi. Hiç kimse bu işi hafife almasın. Hiç kimse ‘bu insanlar dindar, alnı secdeye giden insanlar’ demesin. Bu bir devlet güvenliği meselesidir. Genelkurmay Başkanını, MİT müsteşarını dinleyip ne yapacaksınız? Dinlendiği kesin. Nereye servis edildiği konusunda da ilgili devlet kurumları çalışıyor. İnşallah yargı bütün boyutlarıyla bu işi ortay çıkaracak.”Bakan Fikri Işık, Twitter’da ‘Fuatavni’ isimli hesabın Türkiye tarafından kapatılmasıyla ilgili bir soruya da, “Onunla ilgili bilgim yok. TİB bizim bakanlığa bağlı değil. İlişkili kuruluş Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı” yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde gayet olgun bir süreç işlediğini de vurgulayan Bakan Işık, “Türkiye artık demokratik geleneği oturmuş, demokratik geleneğe sahip bir ülke. Hangi tartışma olursa olsun tartışma düzeyinde kalması ve halkın sandığa gidip hür iradesiyle tercihini sandığa yansıtması Türkiye’de artık Allah’a şükürler olsun bir gelenek noktasına geldi. Demokrasi kurumsallaştı. İnanıyorum ki Pazar günü de halkımız sandık başına gidecek. Katılımın yüksek olmasını bekliyoruz” dedi. Bakan Işık ve Vali Öz, daha sonra ziyaretin anısına birbirlerine çeşitli hediyeler verdi.