Bakan Çelik: 200 sene sonra çocuklarımız toprağı saksıda görecek
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, her yıl 100 bini Türkiye'de olmak üzere dünyada 12 milyon hektar tarım arazisinin kullanımdan çıktığını belirterek, "200 sene sonra bizde de toprak kalmayacak, çocuklar toprağı saksıda görecek. Gidişat gidişat değil" dedi.
DHAErzurum Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezindeki, 'Doğu Anadolu Bölgesi Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Ortak Akıl Toplantısı'na katılan Bakan Çelik, toprağımızın kıymetini bilmek ve korumak zorunda olduğumuzu vurguladı. Her yıl 100 bini Türkiye'de olmak üzere dünyada 12 milyon hektar tarım arazisinin kullanımdan çıktığını kaydeden Bakan Çelik şöyle konuştu:
"200 sene sonra bizde de toprak kalmayacak. Çocuklar toprağı saksıda görecek. Gidişat gidişat değil dünya için de, Türkiye için de. Toprak önemli. Toprak sadık bir dost, sadık yar. Her türlü yanlışı yapıyoruz. O bize iyilik yapıyor, merhamet ediyor, veriyor, yediriyor ve geleceğimiz hazırlıyor. Biz ise onu yok etmek için uğraşıyoruz."
VALİLERE UYARI
Valileri uyaran Bakan Faruk Çelik, "Hiçbir Valimiz tarım arazisini, tarımdan çıkarma yasasını göndermesin. İşi kaynağından keselim. Birinci sınıf tarım arazisinin betonlaşması ile ilgili yazı geliyor. Ben bizim hükumetin böyle bir vebal altına girmesi noktasında değiliz. Bu sadık yara böyle bir haksızlık yapma lüksünü sahip değiliz" dedi.
'HAYDİ KÖYÜMÜZE GERİ DÖNELİM'
Bakanlığın çiftçiye, üreticiye her türlü desteği sunduğunu, yeni imkanlarla birlikte 30 bin lira hibe verildiğini, Ziraat Bankası'nın da 100 bin liraya kadar kredi verdiğini kaydeden Bakan Çelik şöyle devam etti:
Al krediyi büyük baş hayvancılığı doğru dürüst bir şekilde yap. Burada İPARD var, tarım kredi imkanları var. Bunlarla modern bir tesis kurup rahat bir geçim imkanı var mı. Bunu iddia ediyoruz. Haydi gel köyümüze geri dönelim be. Bir çok desteklemeler var. 2017’den itibaren bitkisel üretimde çok farklılıklar olacak. Havza bazlı destekler vereceğiz. Nokta atışı gibi olacak. 'Şuraya çeltik ekilecek' dediğimiz zaman gerekçesi hazır olacak. 'Şuraya mısır ekilecek, şuraya şu ekilecek şu ekilmeyecek' dediğimiz zaman bilimsel veriler olacak. Bunu bütün coğrafyamıza yayacağız 1 Ocak 2017 den itibaren yapacağımız havza destekli program böyle olacak."