Bakan Çağlayan Nils Schmid ile görüştü
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, gerek vize konusunda AB'den Türkiye'ye karşı gösterilen zorluklar gerek Türk mallarının serbest dolaşımı konusunda konulan kotalar ve AB'nin Serbest Ticaret Anlaşması (STA) yapmış olduğu ülkelerle Türkiye'nin STA yapamamasının ciddi bir haksız rekabet oluşturduğunu kaydetti.
cumhuriyet.com.trEkonomi Bakanı Çağlayan, Almanya'nın Baden-Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı Ekonomi ve Maliye Bakanı Dr. Nils Schmid ile görüştü.
Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan Toplantı Salonu'ndaki görüşmede konuşan Bakan Çağlayan, Türkiye ile Almanya arasında önemli diplomatik, ekonomik ve ticari bağlar bulunduğunu ve bu yıl Almanya ile diplomatik ilişkilerin 250. yılının kutlandığını söyledi.
İki ülke arasındaki en büyük bağlardan birinin de Almanya'da yaşayan 3 milyonun üzerindeki Türk vatandaşı olduğunu ifade eden Çağlayan, Almanya'ya geçmişte işçi olarak gitmiş vatandaşların ve bunların çocuklarının bugün 70 bine yakın işletme sahibi olduğunu ve bu işletmelerin 35 milyar avro civarında iş hacmi yarattığını vurguladı.
Çağlayan, Almanya'da şu anda 1,2 milyar dolar seviyesinde Türk yatırımı bulunduğunu, buna karşılık Almanya'nın Türkiye'de 5 bin 58 firmasının faaliyet gösterdiğini ve bu ülkeden 5,5 milyar dolar düzeyinde sermaye geldiğini belirterek, Almanya'nın Türkiye'nin ihracatında ilk, ithalatında ise ikinci sırada yer aldığını bildirdi.
Almanya ile ülke bazlı çalışmaların yanı sıra eyalet bazlı çalışmalara da büyük önem verdiklerini dile getiren Çağlayan, bu çerçevede Baden-Württemberg ile ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini dile getirdi.
Baden-Württemberg'in otomotiv ve makine sektöründe önemli bir eyalet olduğunu ve Almanya'da üretilen her iki makineden birinin bu eyalette üretildiğini anlatan Çağlayan, ''Aramızdaki ikili ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi çabası içindeyiz. Ayrıca üçüncü ülkelerde işbirliği konusunda da her türlü çalışmaya hazır olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum'' dedi.
Bugüne kadar birçok ülke ile Ekonomik Ticaret Ortaklık Komitesi oluşturduklarını belirten Çağlayan, böyle bir komiteyi Baden-Württemberg Eyaleti ile oluşturmak istediklerine vurgu yaptı.
Vize konusu
Türkiye'nin AB ile 17 yıldır Gümrük Birliği Anlaşmasını başarılı şekilde yürüttüğünü ve AB'nin Türkiye'ye karşı son derece haksız uygulamaları bulunduğunu savunan Çağlayan, ''AB'den Türk işadamlarına vize uygulaması yapılıyor. Oysa AB'nin üyelik standartlarına konumu itibariyle hiçbir şekilde ulaşamayacak Kanada, Japonya, Brezilya, Güney Kore, Ukrayna gibi ülkelerin vatandaşlarına AB'ye vizesiz geçiş imkanı sağlanıyor. Bu bir haksız uygulamadır, çifte standarttır. Bunun altını çizmek istedim. Bu konuda sizlerin desteğine ihtiyacımız var'' dedi.
Çağlayan, gerek vize konusunda AB'den Türkiye'ye karşı gösterilen zorluklar gerek Türk mallarının serbest dolaşımı konusunda konulan kotalar ve diğer taraftan AB'nin STA yapmış olduğu ülkelerle Türkiye'nin STA yapamamasının ciddi bir haksız rekabet oluşturduğuna dikkati çekti.
Baden-Württemberg Eyaletinde faaliyet gösteren firmalarla Türk firmalarının üçüncü ülkelerle işbirliği konusunda ilk somut adımın Kuzey Irak ile atılacağını da belirten Çağlayan, Mayıs ayında iki ülke firmalarının Kuzey Irak'a bir ziyaret gerçekleştireceğini bildirdi.
Baden-Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı Schmid
Baden-Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı Ekonomi ve Maliye Bakanı Dr. Nils Schmid de Türkiye'de çeşitli şehirlerde temaslarda bulunarak teşvik mekanizmalarını tanıtmak istediklerini söyledi.
Avrupa'nın Türkiye sayesinde güçleneceğine işaret eden Schmid, bu açıdan kriterler yerine getirildiği takdirde Türkiye'nin AB'ye katılmasının önemli olduğunu düşündüklerini dile getirdi.
Vize konusunun oldukça duygusal bir konu olduğunu ifade eden Schmid, ''İş seyahatleri bu vize meselesinden etkileniyor. Vizenin kolaylaştırılması konusunda karşılıklı görüşmeler var. Biz bu konunun olumlu anlamda sonuçlanmasını istiyoruz'' dedi.