Bahçeli'ye Irak'tan vize çıkmadı
Bayram namazını Kerkük'te kılmak için Irak'a gitmeye hazırlanan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye Irak vize vermedi. Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, kararı "esef ve hayretle'' karşıladığını söyledi.
cumhuriyet.com.trIrak Büyükelçiliği, Şeker Bayramı'nı Kerkük'te geçirmek isteyen MHP Lideri Devlet Bahçeli ve beraberindeki heyete "Türkiye-Irak arasında son zamanlarda yaşanan ilişkileri" gerekçe göstererek vize vermedi.
Bahçeli, 18-21 Ağustos tarihleri arasında Kerkük'e gitmeyi planlıyordu.Kerkük'e Musul üzerinden gitmeyi planlayan MHP heyeti, vize başvurusunu Irak Dışişleri Bakanlığı’na yapmıştı.
Bahçeli ''esef ve hayretle'' karşıladı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kerkük'e yapacağı ziyaret için Irak merkezi yönetimimin vize vermemesini ''esef ve hayretle'' karşıladığını belirterek, ''Görülmektedir ki, Irak yönetimi Türkmen kardeşlerimizle biraraya gelmemizi ve Türkmen ellerine yapacağımız tarihi ziyareti olgunlukla karşılayamamış ve devlet olmanın adabıyla kaldıramamıştır. Bu gelişmeler Barzani zihniyetinin, değişik biçim, yön ve tonlarıyla da olsa Maliki iktidarına sirayet ettiğini kanıtlamıştır'' görüşünü ifade etti.
Bahçeli, yazılı açıklamasında, partisinin başkanlık divanı üyeleri, milletvekilleri ve danışmanlarla birlikte 18-21 Ağustos 2012 tarihleri arasında Musul ve Kerkük'e ziyaret yapacaklarını ve Bayram Namazı'nı Kerkük Nur El Kebir Camisi'nde kılıp Türkmenlerle kucaklaşmak istediklerini kamuoyuna daha önceden açıkladıklarını belirterek şunları kaydetti:
''Söz konusu ziyaretin; hiçbir parti, sivil toplum kuruluşu, siyaset ve devlet görevlilerinin daveti üzerine planlanmadığı da her fırsatta muhataplarına beyan edilmiştir. Bu kapsamda Dışişleri Bakanlığımız ve Irak'ın Ankara Büyükelçiliği nezdinde gerekli girişimler titizlikle yapılmış ve lazım gelen adımlar dikkatle atılmıştır.
Musul ve Kerkük ziyaretlerimizin gerçekleşebilmesi maksadıyla, ihtiyacımız olan vize ve güvenlik konularının temini için diplomatik düzeydeki müracaatlar eksiksiz olarak yerine getirilmiştir. Ne var ki, Irak'ın Ankara Büyükelçiliği vize talep ve beklentimizin kabul edilmediğini nedenleriyle birlikte Dışişleri Bakanlığı kanalıyla partimize bildirerek ziyaretimizin gerçekleşemeyeceğini ifade etmiştir.''
Bu konunun Irak merkezi yönetiminin tasarruf ve yetkisinde bulunduğunu vurgulayan Bahçeli, ''Ancak çok yönlü şüpheleri üzerine çeken bu engellemenin, Türk-Irak ilişkilerinin içinde bulunduğu nazik ortama dayandırılması diplomatik teamüller ve diyaloglar bakımından inandırıcı ve itibar edici bulunmamıştır'' görüşünde bulundu.
Bahçeli, açıklamasını şöyle sürdürdü:
''Partimiz Irak merkezi yönetiminin bu kararını esefle ve hayretle karşılamaktadır. Görülmektedir ki, Irak yönetimi Türkmen kardeşlerimizle biraraya gelmemizi ve Türkmen ellerine yapacağımız tarihi ziyareti olgunlukla karşılayamamış ve devlet olmanın adabıyla kaldıramamıştır. Bu gelişmeler Barzani zihniyetinin, değişik biçim, yön ve tonlarıyla da olsa Maliki iktidarına sirayet ettiğini kanıtlamıştır.
Türkmen illerinde soydaşlarımızla arzuladığımız kavuşmanın boş bahanelerle önüne geçilmesi Irak merkezi yönetiminin kalibresini ve kalitesini açıkça gözler önüne sermiştir. Milliyetçi Hareket Partisi'nin Irak'ta bulunması, buradaki devlet yöneticileri için risk ve endişe kaynağı değil, olsa olsa ömürlerinde çok az müşerref olacakları şeref payesi olacaktır.
Şurası açıkça bilinmelidir ki; gidemesek de, dokunamasak da ve hasret yangınını karşılık olarak dindiremesek de Türkmen ellerindeki kardeşlerimiz yüreğimizin ve gönlümüzün sımsıcak nadide köşesinde her zaman var olacaklardır. Kerkük hoyratları nabız atışımız, Türkmen yurtları damarlarımızdaki kan olmayı sürdürecektir. Türkmenlerin varlığı, birliği ve hayat hakkı bizim için vazgeçilmez bir hedef ve inanç olarak her daim iddialarımız ve idealarımız arasında eşsiz bir yere sahiptir ve böyle de kalacaktır.''
Açıklamasında ayrılığın ve ulaşamamanın; büyük sevgileri ve bağlanışları daha da kökleştirip zirveleştirmesinin tarihin insanlığa öğrettiği gerçeklerden birisi olduğu vurgusunu yapan Bahçeli, bayram namazında; manen saflarında, yanlarında ve aralarında Musullu, Kerküklü, Telaferli, Erbilli, Süleymaniyeli ve Tuzhurmatulu soydaşların tümüyle yerlerini alacaklarının altını çizdi.
Bahçeli, açıklamasını şöyle tamamladı:
''Hiçbir fitne, dedikodu ve engelleme Türkmen kardeşlerimizle gönül ve vicdan bağımızı koparamayacaktır. Baskı ve şiddete karşı cesaret ve onurluca direnerek milli birliklerinin şerefini lekeletmeyen Irak'lı Türkmen kardeşlerimin mübarek Ramazan Bayramı'nı şimdiden kutluyor, Cenab-ı Allah'tan esenlikler diliyorum.
Fiziken ve bedenen değilse bile, bayram sabahında Kerkük Nur El Kebir Camisi'nde ruhen ve fikren iç içe olacağımızdan ve bunu Yüce Allah'ın bizlere nasip edeceğinden zerre kadar kuşku duymuyorum. Irak hükümetinin ve ona yön çizen küresel gücün bu manevi ihtişama da vize sorunu çıkarması herhalde düşünülemeyecektir.''
Davutoğlu'nun ziyareti ilişkileri germişti
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ay başında Erbil'e yaptığı ziyaretin ardından Kerkük'e geçmişti. Bağdat yönetimi, kendilerine haber verilmeden yapılan bu ziyarete, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'ne bir nota vererek tepki göstermiş, Ankara da aynı yöntemle Irak'a karşılık vermişti. Irak Başbakanı Nuri Maliki'nin danışmanı da "Türkiye çok açık biçimde Irak'ın işlerine karışıyor, T.C. Büyükelçiliği kapatılmalı, Davutoğlu'nu tutuklama hakkımız var" açıklamasında bulunmuştu.