Bahçeli'den kritik koalisyon açıklaması

MHP lideri Devlet Bahçeli, Davutoğlu ile görüşmesinin ardından açıklama yaptı

cumhuriyet.com.tr

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında bugün Davutoğlu ile yaptığı görüşmeyi değerlendiren Bahçeli, koalisyon kurulması için gerekli iklimin oluşmadığını ve koalisyon ihtimalinin çok azıldığını kaydetti. Bahçeli, bundan sonraki süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sorumluluğunun aktif hale geleceğini hatırlatarak, MHP'nin oluşacak seçim hükümetine katılmayarak herhangi bir üye vermeyeceğini açıkladı.

MHP Genel Merkezi Basın Birimi'nden yapılan yazılı açıklamada seçimlerden bugüne kadar yaşananlar özetlenerek; "Bilindiği üzere, 7 Haziran Milletvekilliği Genel Seçimleri'nin sonucunda hiçbir parti tek başına iktidar olma imkânına kavuşamamıştır. Aziz milletimizin demokratik tercihi bu şekilde somutlaşmıştır. Buna saygı duymak elbette en temel demokrasi görevidir. Ortaya çıkan koalisyon kurma gerekliliğinin ilk aşaması AKP Genel Başkanı Sayın Ahmet Davutoğlu'nun hükümet kurma görevini 9 Temmuz 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı'ndan almasıyla başlamıştır. Sayın Davutoğlu ve beraberindeki heyetle Milliyetçi Hareket Partisi'nin bu kapsamdaki ilk görüşmesi 14 Temmuz 2015 günü saat 13.00'de TBMM'de gerçekleştirilmiştir. Bu görüşme saygı ve nezaket içerisinde tezahür etmiştir. AKP ile CHP arasındaki koalisyon görüşmeleri sonuç vermeyince, AKP-MHP arasında gündeme gelen ikinci etap görüşme ise bugün saat 14.00'de TBMM'de başlamış ve yaklaşık 2,5 saat boyunca sürmüştür. AKP'yi temsilen Genel Başkan ve Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu'yla birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik toplantıya iştirak etmişlerdir" denildi.

'MEVCUT SİYASİ KOMPOZİSYONDA BİR KOALİSYON HÜKÜMETİ İHTİMALİ ÇOK AZALMIŞTIR'

Bahçeli, açıklamasında bugünkü toplantının çok verimli geçtiğini kaydererek, ülke gündeminde yer alan konuların da ele alındığını açıkladı. 

MHP olarak açıkladıkları 4 şartın Ak Parti tarafından kabül edilmediğini söyleyen Bahçeli şunları kaydetti; "Ne var ki Milliyetçi Hareket Partisi olarak, daha önceden kamuoyuyla paylaştığımız 4 maddelik ilke ve önşartlarımızın AKP tarafından kabulü mümkün olmamıştır. Bu itibarla koalisyon hükümeti kurmak için lazım gelen uzlaşma zemini oluşmamış ve siyasi anlaşma iklimi vasat bulmamıştır. Şimdilik görünen odur ki, mevcut siyasi kompozisyonda bir koalisyon hükümeti ihtimali çok azalmıştır. Ve Türkiye 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri'nin tekrarlanmasıyla karşı karşıya kalmıştır. Milliyetçi Hareket Partisi olası bir seçimi doğru bulmadığını daha önce açıklamıştır. Bunun yanında azınlık hükümeti seçeneğine soğuk yaklaşımını muhataplarına ihsas ve ilan etmiştir."

'BUGÜNKÜ TIKANIKLIĞIN VE UZLAŞMAZLIĞIN ASIL NEDEN VE AKTÖRLERİNİ HERKES YAKINDAN TANIYACAK VE GÖRECEKTİR'

Bahçeli, Cumhurbaşkanı tarafından oluşturulması muhtemel seçim hükümetine üye vermeyeceklerini dile getirerek; 'Koalisyon kurulması hususunda 9 Temmuz'dan beri işleyen ve Anayasa'nın 116. Maddesinde ifade bulan 45 günlük sürenin kalan 6 günlük diliminde bir hükümet kurulamadığı takdirde Cumhurbaşkanı'nın sorumluluğu aktif hale gelecektir. Söz konusu 116. Madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde mevcut Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir Başbakan atayacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi oluşacak bu seçim hükümetine katılmayarak herhangi bir üye vermeyecektir. Partimiz tüm karar ve tercihlerini aziz milletimizin lehine ve Türkiye'nin yararı doğrultusunda kullanmıştır. Bundan sonraki siyasi süreç ne olursa olsun, bugünkü tıkanıklığın ve uzlaşmazlığın asıl neden ve aktörlerini herkes yakından tanıyacak ve görecektir' diye konuştu.

MHP'nin koalisyon için 4 şartı

* Anayasa'nın ilk dört maddesi değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez. Bu, MHP'nin vazgeçilmez şartıdır.

* Çözüm süreci eksiksiz ve bahanesiz olarak ortadan kaldırılması, Sürecin tümüyle tasfiyesi, müzakere kabul etmeyen talep ve isteğimizdir.

* Toplum hayatını felç eden, adalet ve ahlak kurallarını hiçe sayan rüşvet ve yolsuzluk iddialarının 17-25 Aralık kapsamında tekrar ele alınarak, ucu kime dokunursa dokunsun üzerine gidilmesi tartışmasız isteğimizdir.

* Anayasal yetki ve sorumluluklarını inat ve ısrarla çiğneyen, hiçbir kural tanımayan Cumhurbaşkanı'nın, görevinin gerektirdiği meşru ve hukuki zeminde bulunmasının yanı sıra kuvvetler ayrılığı prensibinin parlamenter 
demokrasiyle muhafazası, sağlıklı bir koalisyon için aradığımız temel kriterdir.

 

Davutoğlu, gerekirse görevi iade edecek