Bahar aşkı canlandırır

Bahar mevsiminin insanları fiziksel ve ruhsal yönden etkilediği belirtildi.

cumhuriyet.com.tr

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Abay,
bahar aylarında ''Bahar yorgunluğu'' diye nitelenen sıkıntıların en aza indirilmesi için günlük beslenmeye özen gösterilmesinin faydalı olacağını belirterek, şunları söyledi:
''Rafine edilmiş gıdalar, çikolata ya da hamurlu gıdalar almak yerine taze hatta kurutulmuş meyveler daha yararlı olabilir. Hava değişimleri, havanın kapalı olması, rüzgar yönü de etkili, yattığımız odanın yetersiz havalanması ve oksijenlemesi de buna neden olabilir. Yorgunluk hissi bahar aylarında özellikle sonbaharda daha sık olabilir. Ancak bu his açık havaya çıkmakla geçebilir. Gün boyu olur ve günleri kapsarsa ruhsal bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu düşünmeliyiz. İlk akla gelebilecek ruhsal rahatsızlık depresyondur.

Fiziksel ve ruhsal olumsuzlukları atlatmak için mutluluk verici olarak nitelenen çikolata tüketimi önerilmez. Karbonhidratları meyvelerden almalıyız. Günde 2-3 litre su tüketmeliyiz. Meyveler mevsimlik olmalı ve zamanında tüketilmeli. Meyve suyu sıkılarak tüketilebilir. Vitaminler ceviz, fındık, badem gibi kurutulmuş yemişlerden ve yeşil sebze ve kırmızı renkli meyvelerden sağlanabilir. Günlük düzenli, ortalama 7 saat uykumuzu almalıyız. Egzersiz ve açık havada yürüyüş de öneriyoruz.''

Prof. Dr. Abay, baharın insanlarda duygusal etkisinin hissedilir şekilde görülebileceğine dikkati çekerek, ''Bahar aylarında serotonerjik etkinliğin değişimi ile birlikte aşk olaylarında canlanma görülebilir. Cinsel aktivite de kış aylarına göre artar'' dedi.

Bahar aylarında bazı ruhsal rahatsızlıkların da nüks edebileceğini kaydeden Abay, şöyle dedi:
''Mani denilen duygudurum bozuklukları bahar aylarında nüksetme eğilimi gösteriyor. Bunların bir kısmının da hastaneye yatırılması uygun düşüyor. Bu aylarda manik rahatsızlıklardan dolayı servise yatırdığımız hastalarda artış oluyor. Yapılan çalışmalar, bahar ve yaz aylarında intihar oranlarının artış gösterdiği, bunun bir nedeninin, kış aylarında sık olabilen depresyonların uzaması sonucu intiharların gerçekleşebileceği şeklinde açıklanır.''