Bağırsaklardaki iki mikrop, A grubu kana 0 özelliği kazandıran enzim üretiyor
Kan stoklarında yaşanan darboğazları aşmaya çalışan bilim insanları, şimdi A grubu kanı O grubu gibi evrensel kan grubuna dönüştürmek için çalışmalar yapıyor. A grubu kanın nakil sırasında uyuşmazlık yaratmaması için bağırsaklardaki bazı mikropların ürettiği enzimlerden yararlanılıyor. Hastaneler dönem dönem yeterli miktarda kan stoklarına sahip olmadıkları için sıkıntı yaşar. Acil servislerde, ameliyatlarda ve rutin nakillerde ihtiyaç duyulan kan grubu bulunmayabilir.
Reyhan Oksay / Cumhuriyet
Darboğaz aşacak
Kan naklinde yaşanan darboğazları aşmak için çok sayıda araştırma yürütülüyor. Vancouver’daki British Columbia Üniversitesi’nden (UBC) kimya biyoloğu Stephen Withers liderliğindeki bir ekip, bu ikinci yöntem üzerinde 4 yıldır uğraşıyor. Bu çalışmada amaç, 0 grubundan sonra gelen ikinci en yaygın A grubu kanın, evrensel tipe dönüştürülmesi.
Bunun için A grubuna özgü antijenin yok edilmesi gerekiyor. Withers 4 yıl sonra aradıkları enzimi insan bağırsak bakterilerinde aramaya başladı. Ve bağırsak duvarındaki bazı mikropların, mucin adı verilen şeker-protein bileşimini “yediğini” keşfetti. Mucin’ler alyuvarın üzerindeki kan grubunu oluşturan şekerler ile benzerlik taşıyor.
UBC’den Peter Rahfeld ve Withers ekibi, Nature Microbiology dergisinde yayımladıkları çalışmalarında A grubu kanı evrensel verici kanına dönüştürme konusunda umut verici sonuçlar aldıklarını belirtiyorlar. Şu anda A grubu kanın antijenlerinin tümünü yok edebilmiş değiller.
A grubu kanı 0 grubu gibi yaygın olarak kullanılabilir kan grubu haline getirdikleri takdirde kan naklinde yaşanan darboğazları aşabilirler.
https://www.sciencemag.org/news/2019/06/type-blood-converted-universal-donor-blood-help-bacterial-enzymes
https://futurism.com/the-byte/blood-type-transform-universal-donor