"Bağımsız yargı sisteminin hayata geçmesini diliyorum"
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, alt yapı sorunları, fiziki koşullar halledilmeden, yargının saygınlığına dair koşullar oluşmadan, en iyi sistem de getirilse değişen bir şey olmayacağını belirterek, ''Yine de yeni yılda topluma en iyi şekilde adalet hizmetini sunabilecek, tam bağımsız bir yargı sisteminin hayata geçirilmesini diliyorum'' dedi.
cumhuriyet.com.trYeni yılı değerlendiren Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay'da şu anda 1 milyon 600 bin dosya bulunduğunu, bunların 800 bine yakının yıl içinde sonuçlandığını, 800 bine yakın dosyanın ise 2010 yılına devredeceğini söyledi.
''Bu kadar dosya arasında önümüzü geremediğimiz için yeni yılla ilgili çok umutlu bir şey söyleyemeyeceğim'' diyen Gerçeker, yargının yükünün ağır olduğunu ifade etti.
Yeni yılda istinaf mahkemelerinin kurulmasını beklediklerini dile getiren Gerçeker, istinaf mahkemeleri kurulduğunda belki uzun vadede dosya sayısı bakımından Yargıtay'ın yükünün hafifleyebileceğini söyledi.
Bazı dosyaların sıra gelmediği için zamanaşımına uğradığını, bunun yargının sorunu olduğu kadar toplumu da ilgilendirdiğini ifade eden Gerçeker, ''Çünkü herkes zamanaşımından şikayetçi. Çünkü toplum haklı olarak davasının zamanında sonuçlanmasını, hak kaybına uğramamayı istiyor'' dedi.
Hasan Gerçeker, dosya sayısının fazlalığının yanı sıra hakim sayısında eksiklik bulunduğunu ifade ederek, yargının iş ağırlığına göre personel takviyesi yapılması gerektiğini belirtti.
"HSYK hâlâ üye seçmedi"
Yargıtay'da şu anda 33 üyeliğin de boş olduğunu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca (HSYK) boş üyelikler için hala seçim yapılmadığını kaydeden Gerçeker, yasa gereği Yargıtay'da 10 üyelik boşaldığında zorunluluk olarak HSYK tarafından seçim yapılması gerektiğini hatırlattı. Hasan Gerçeker, ''Yasal zorunluluk olmasına rağmen, şu anda 33 üyeliğimiz boş ve HSYK tarafından seçim hala yapılmadı'' dedi.
Eksik kadro ve bu iş yüküyle hizmet vermeye çalıştıklarını anlatan Gerçeker, hakim kadrosu tamamlansa bile boş üyeliklere seçim yapılmadıktan sonra müzakerelerin yapılamayacağını, iş yükünün devam edeceğini söyledi.
Tüm bu sorunların yanı sıra Yargıtay'ın fiziki koşullarının da yetersiz olduğuna işaret eden Gerçeker, tetkik hakimi, savcılar, idari personelin kalabalık odalarda hizmet verdiğini, dosyaların saklanma koşullarının da yetersiz olduğunu ifade etti.
Yargıtay'ın Ahlatlıbel'de yapılması planlanan yeni hizmet binasının proje ihalesinin yapılacağını bildiren Gerçeker, 2010 yılı içinde binanın temelini atmayı umut ettiklerini dile getirdi.
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, ''Alt yapı sorunları, fiziki koşullar halledilmeden, yargının saygınlığına dair koşullar oluşmadan, en iyi sistemi de getirseniz bir şey olmaz. Yine de yeni yılda topluma en iyi şekilde adalet hizmetini sunabilecek, tam bağımsız bir yargı sisteminin hayata geçirilmesini diliyorum'' diye konuştu.