Bağımsız akademi arayışı
Yeni kurulacak akademinin bilim üretmek için değil, yalnızca bilimi desteklemek amacıyla çalışma yapacağı kaydediliyor.
cumhuriyet.com.trTürkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA), özerk yapısının elinden alınarak hükümete bağlı bir kuruma dönüştürülmesinin ardından istifa eden akademi üyeleri, yeni özerk bir akademinin kurulmasına yönelik çalışmalara başladı.
Bazı eski TÜBA üyelerinin gerçekleştirdiği toplantılarda akademinin uluslararası akademi ölçütlerine göre devlet organlarından tamamen bağımsız, bir dernek çatısı altında örgütlenmesi görüşü bildirildi.
Yeni kurulacak akademinin bilimi tanıtmak, toplumun bilime olan ilgisini arttırmak ve bilim insanlarının toplumsal statülerini yükseltmek amacıyla tamamen bilim insanlarının belirleyeceği alanlarda faaliyet gösteren bir kurum olması hedefleniyor.
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İngiltere ziyaretinde katıldığı bir programda TÜBA’nın çok donmuş bir üye yapısı olduğu, dünya çapındaki bilim insanlarının bile akademiye üye olamadığı yönündeki eleştirilerine TÜBA’dan “bilgi notuyla” yanıt geldi. Yanıtta Türkiye’de her konuda bilgi ve fikir sahibi olmanın geri kalmışlığın özelliklerinden olduğu belirtilerek “Bu kişiler, çok yönlü değerlendirmelerden geçerek üye olurlar. Bu değerlendirmelerin herkesi tatmin etmediği doğrudur. Etmemesi doğaldır. Dünyada da Nobel Ödülü almış pek çok bilim insanı akademilere kabul edilmemişlerdir” denildi.