Bağımlı kabine

60 gün görev yapacak Davutoğlu hükümeti, milliyetçi muhafazakâr tabana göz kırpıyor.

EMİNE KAPLAN / SİNAN TARTANOĞLU

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, 2 HDP’liyle zorunlu olarak MHP’den de Tuğrul Türkeş’i transfer ederek kurduğu seçim hükümetinde, ‘bağımsız’ statüsünde atanan 11 isim AKP’nin bakan yardımcıları, bürokratları ve eski milletvekillerinden oluştu. Davutoğlu’nun kabinesinde ilk kez türbanlı bir bakan yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çocukları Bilal Erdoğan ve Esra Albayrak’ın da yöneticisi olduğu TÜRGEV’den Ayşen Gürcan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı oldu.

Davutoğlu’nun, seçim hükümeti dün Erdoğan tarafından onaylandı. “Oğleden sonra Cumhurbaşkanı’na sunacağım” dediği kabine listesinin sunumu akşam saatlerini buldu. Erdoğan ile Davutoğlu arasında önce saat 17.45 olarak açıklanan görüşme zamanı, daha sonra 18.30’a alındı. Ancak buna rağmen Davutoğlu, saat 19.00’da Saray’a çıkabildi. 1 saat süren görüşmenin ardından Davutoğlu, Çankaya Köşkü’ne çıkarak kabineyi açıkladı.

2 AKP’li kabine dışı

Seçim hükümetinde, Başbakan yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Yalçın Akdoğan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yerini korudu. Daha önce Kalkınma Bakanı olan Cevdet Yılmaz ise Başbakan Yardımcılığı’na kaydırıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak görev yapan Ayşenur İslam ile AB Bakanı olan Volkan Bozkır ise liste dışı kaldı.

3 dönemlikler yok

3 dönemlik eski AKP’li milletvekilleri Bülent Arınç, Ali Babacan, Faruk Çelik, Taner Yıldız, Mehdi Eker, Nurettin Canikli, Ömer Çelik ve Mevlüt Çavuşoğlu’nun uzatmalı bakanlıkları sona erdi. AKP’de en uzun dönemli bakanı Ali Babacan, ilk kez kabine dışı kalmış oldu. 3 dönem kuralına takıldığı için 7 Haziran’da milletvekili adayı olamayan Ali Rıza Alaboyun’un Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Vecdi Gönül’ün de Milli Savunma Bakanı olması dikkat çekti.

HDP’ye AB ve Kalkınma

Seçim kabinesinde hangi bakanlıkların verileceği merak konusu olan HDP’liler Ali Haydar Konca AB Bakanlığı, Müslüm Doğan da Kalkınma Bakanlığı’na getirildi. Bakanlığı kabul etmesi nedeniyle MHP’de büyük tepkiyle karşılanan, MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş Başbakan Yardımcılığı’na atandı. BBP Genel Başkanılığı yapan, ancak daha sonra partisinden istifa eden Yaşar Topçu, Kültür ve Turizm Bakanı oldu.

‘Bağımsız’ AKP’liler

Davutoğlu, bakanlık teklifini kabul etmeyen CHP, MHP ve HDP’li Levent Tüzel’in yerine “bağımsız” 8 bakan atamasında, AKP’li bürokrat ve eski milletvekillerini tercih etti. Dışişleri Bakanlığı’na müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na müsteşarı Ahmet Erdem, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na müsteşarı Cenap Aşçı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bakan yardımcısı Kudbettin Arzu getirilirken; Milli Savunma Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na eski AKP’li vekil Vecdi Gönül ve Ali Rıza Alaboyun atandı. Gönül, İsmet Yılmaz’ın ardından ‘dışardan’ bakan olarak atanmıştı. Herhangi bir partiyle bağının olmaması koşulu olmasına karşın Gönül ve Alaboyun’un ‘bağımsız bakan’ olarak kabinede yer alması dikkat çekti.

Bakanını atadı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na getirilen Cenap Aşçı, eski Bakan Nurettin Canikli tarafından 2 gün önce müsteşarlığı getirildi. Aşçı, 1 gün müsteşarlık yaptıktan sonra bakan oldu.

17-25 Aralık ödülü

‘Bağımsızlardan’ atanması gereken İçişleri, Adalet ve Ulaştırma bakanlıklarında ise bir sürpriz atama yaşandı. 7 Haziran seçimlerinden önce yine bağımsız olarak hükümete giren eski müsteşarlar Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin ile Adalet Bakanı Kenan İpek yerini korurken İçişleri Bakanlığı’na Sebahattin Öztürk’ün yerine İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok getirildi. Seçim sürecinde sandıkların güvenliğini de sağlayacak olan Altınok, 17-25 Aralık operasyonundan sorumlu tutulan İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın görevden alınmasının ardından müdürlüğe vekaleten atandı. 25 Aralık operasyonunun engellenmesinde kilit rol oynayan Altınok, savcı Muammer Akkaş’ın başlattığı soruşturmada, Bilal Erdoğan’ı şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılmasını önledi. Altınok, Bilal Erdoğan’la ilgili gözaltı ve arama talimatını geri çevirdi. Altınok’un eski İçişleri bakanı Efkan Ala’nın sınıf arkadaşı olduğu öğrenildi.

O toplantıya katılmıştı

Dışişleri Bakanlığı’na getirilen Feridun Sinirlioğlu, 2014 yerel seçimlerine günler kala internete düşen ses kaydına göre dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in bulunduğu ve Suriye’ye karşı savaş çıkartma planlarının yapıldığı toplantıda, dönemin Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da yer almıştı. Toplantıda Fidan’ın “Gerekirse Suriye’ye dört adam gönderirim. Türkiye’ye 8 füze attırıp savaş gerekçesi üretirim, Süleyman Şah Türbesine’de saldırtırız” dediği, yeni Bakan Sinirlioğlu’nun ise “Ulusal güvenliğimiz son derece pespaye ucuz bir iç politika malzemesi haline geldi” ifadelerini kullandığı iddia edilmişti. Sinirlioğlu, 6 yıldır müsteşarlık görevini yürütüyordu.

TÜRGEV’den kabineye

Davutoğlu’nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na getirdiği Ayşen Gürcan ile birlikte ilk kez kurulan seçim hükümetinde türbanlı bir kadın yer aldı. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Gürcan, aynı zamanda kabinenin tek kadın bakanı. Nimet Baş’ın Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı döneminde, Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü görevini yürüten Gürcan, aynı zamanda, Erdoğan’ın çocukları Bilal Erdoğan ve Esra Albayrak’ın yöneticisi olduğu TÜRGEV’in de Genel Kurul üyesi.

SARAY EKLEDİ İDDİAS: Listede Altınok yoktu

Seçim hükümetinin onaylanmasının ardından Ankara’da İçişleri Bakanlığı ile ilgili iddia konuşulmaya başlandı. İddiaya göre Davutoğlu’nun elindeki listede İçişleri Bakanlığı için Sebahattin Çakmakoğlu ismi yazıyordu. Ancak Erdoğan’ın İçişleri Bakanlığı için paralel yapı ile mücadele açısından Altınok’u istediği öne sürüldü. Çakmakoğlu, DSP-MHP- ANAP hükümetinde Milli Savunma Bakanlığı görevini yürütmüştü.

MHP LİDERİ BAHÇELİ: AKP-PKK birlikteliği ilan edildi

MHP Lideri Devlet Bahçeli, yeni Bakanlar Kurulu’nu sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile yorumladı. Davutoğlu’nun kendisine yönelttiği “Ne istiyorsun mübarek” sorusuna da “Dersine iyi çalışmıyor, kaytarıyor!” yanıtı veren Bahçeli, yeni kabineyi “AKP-PKK gayri meşru birlikteliği hükümet nikahıyla ilan edildi” diyerek yorumladı. Bahçeli, yaptığı açıklamada, Davutoğlu için “Kapalı zarf usulüyle bakanlar kurulu ihalesine çıkması, saraydan geçer not almak için verilen seçim ödevine çalışması zihnini laçkalaştırmış” dedi.

DAVUTOĞLU: Erdoğan’ın görüşü oldu

Başbakan Davutoğlu, seçimlere Meclis kararı ile gidilmesi durumunda Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli’nin de “çok büyük ihtimal” hükümette olacağını ancak HDP’nin olmayacağını söyledi. HaberTürk’e konuşan Davutoğlu, Erdoğan’ın da liste üzerinde görüşlerinin olduğunu belirterek “Liste benim tarafımdan hazırlanmıştır. Ama görüşleri olmuştur, istişare etmişizdir” dedi. Davutoğlu şunları söyledi: “Bu hükümet bir icra hükümeti. Gelen mektupları saklayacağım bir anı olarak. Bazıları tarihi bir ders vermek için, bazıları iç muhasebesi yapıyordu. Hayır diyen bütün mektuplara şaşırdım.