Bağdat'taki 18 Türk işçiyi kimin kaçırdığı belli oldu

Bağdat'taki Türk işçileri kaçıranlar 'kendilerini Şii örgüt olarak tanıttı'

BBC

Irak'ın başkenti Bağdat'ta kaçırılan 18 Türk işçinin durumuyla ilgili olarak yetkililerle temaslar yürüten bazı işadamları BBC Türkçe'ye konuştu.

İsim yazılmamasını talep eden kaynaklar, kendilerine ulaşan bilgilere göre "Irak'taki işçileri kaçıran kişilerin şantiyeye 10 cip, iki minibüsle geldiğini, birçok kontrol noktasından geçtiğini ve bu noktalarda kendilerini Şii örgüt Es Selam'ın üyeleri olarak tanıttıklarını" belirtti.

BBC Türkçe'ye konuşan işadamları özetle şunları söyledi:

"İşçileri kimin, hangi grupların, ne amaçla kaçırdığını bilmiyoruz. Bize gelen bilgilere göre 10 kadar cip ve iki minibüsle geliyorlar ve birçok kontrol noktasından geçiyorlar. Kontrol noktalarında kendilerini Şii bir örgüt olan El Selam'ın üyeleri olarak tanıtıyorlar."

Ancak büyükelçilikten, 'Adam kaçırma bu örgütün kullandığı bir yöntem değil' yorumunu yapanlar oldu. Irak makamları şu anda birçok kişiyi sorguluyor."

İşadamları 18 işçinin kaçırıldığı haberini şaşkınlıkla karşıladıklarını da belirtiyor ve şunları söylüyor:

"Bu olay, o bölgeyi bilen iş çevreleri açısından şaşırtıcı oldu. Bağdat güvenli bir bölgeydi. Bugüne kadar böyle bir olay olmadı. Bir tehdit de olmadı. Son zamanlarda başka bölgelerde ya da şehirlerarası transferlerde sıkıntı vardı ama Bağdat'ta olmadı."

Bu bilgiler henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

El Selam bugüne kadar böyle eylemler yapmadı'

BBC Türkçe'nin görüştüğü Bağdat'tan kaynaklar da El Selam'ın Mukteda El Sadr hareketine bağlı olduğunu, örgütün bugüne kadar bu tip eylemler yapmadığını, bunun tarzlarına uymadığını söyledi.

Dolayısıyla bu örgütün adını kullanan başka kişilerin de sözkonusu olabileceği belirtiliyor.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta, 18 Türk işçi yüzleri maskeli, askeri üniformalı kişiler tarafından kaçırılmıştı.

İşçiler Nurol İnşaat'ın Bağdat'ın kuzeyindeki bir stadyum inşaatında çalışıyordu.

Henüz olayı üstlenen olmadı.

'Şii milisler Türkiye'ye tepkili'

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta Türkiye'nin IŞİD karşıtı koalisyona ait savaş uçaklarıyla birlikte Suriye'de IŞİD hedeflerini vurmaya başladığını duyurmuştu.

Bakanlığın açıklamasında, Diyarbakır'dan havalanan F-16'ların Cerablus, Azez ve Halep'in kuzeyinde IŞİD mevzilerinin vurulduğunu ifade etmişti.

İşçilerin kaçırıldığı Bağdat'ın Sadr bölgesi, IŞİD'e karşı savaşan hükümet yanlısı Şii milislerin kalesi olarak görülen bir semt.

BBC'nin Bağdat bürosuna göre de kentte şu anda üzerinde en çok durulan olasılık, işçileri kaçılaranların Şii milisler olabileceği.

Salih, Şiilerin yoğun yaşadığı Sadr semtinde Türkiye'nin "IŞİD dahil, Sünni silahlı grupları desteklediği görüşünün hakim olduğunu" belirtiyor ve bu nedenle Şii milislerin Türkiye dış politikasına tepkili olduğunu aktarıyor.

BBC bürosu, Sadr kentine IŞİD militanlarının yaklaşmasının güç olduğunu da ifade ediyor.

Dün de askeri üniformalı silahlı bir grup Bağdat'a ilerleyen bir ordu konvoyundaki 40 tutukluyu kaçırmıştı.

Dışişleri: Türkleri seçtiler

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, kaçırılan işçilerin kurtarılması için Iraklı yetkililerle iletişimde olduklarını belirtti.

Kurtulmuş, "Irak makamlarıyla çok sıcak temaslarımız devam ediyor. Irak makamları da henüz olayın nasıl olduğu ve kimler tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin bir bilgiye sahip değildir" dedi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç ise haftalık basın toplantısında 14 işçi, 3 mühendis ve bir muhasebecinin kaçırıldığını belirtip "Kaçırılma sırasında şirkette Türk işçilerini diğer ülkelerin vatandaşlarından ayırarak bir seçime tabi tuttuklarını öğrendik" diye konuştu.

Bilgiç "Şu aşamada ne için ve hangi saikle bu kişilerin alıkonulduğunu bilmek zor. Türk şirketiyle de temas halindeyiz" diye ekledi.