BAE ile altın ticaretinde cevap bekleyen sorular

Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, 12.04.2018 tarihinde TBMM Sanayi Komisyonunda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye Altın ithalat ve ihracatında Birleşik Arap Emirlikleriyle her ay aynı oranda ithalat ve ihracat yapılmasının sebebini sordu.

cumhuriyet.com.tr

Bakan Zeybekçi’nin; “Tükiye'nin bir devlet politikasıdır- paylaşmakta da bir mahzur görmüyorum. Bunun için de 2017 yılında Merkez Bankamızın kendi varlığı olup da yurt dışında belirli merkezlerde tuttuğu, zamanında parasını ödeyip bu milletin değeri olan altını Türkiye’ye transfer etmesi girişimi var. Bu da 10 milyar doların üzerinde. Yani ithalat olarak görünüyor, bir girdi olarak görünüyor ve cari açığın bir unsuru olarak görünüyor, dış ticaret açığının bir unsuru olarak görünüyor ama aslında değil.” Diye açıklamada bulundu. Tahsin Tarhan Konuyla İlgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Soru Önergesi verdi.

 VATANDAŞIN ALTININ YURTDIŞINDA NE İŞİ VAR

Tahsin Tarhan, “Türkiye’nin özellikle Birleşik Arap Emirlikleriyle aynı ay içerisinde aynı oranda altın ithalatı ve ihracatı yapması hususunda Sayın Bakanın açıklamaları kuşku uyandırıcı. Yurt dışından gelen aslında bizim öz kaynağımız demek ne demektir? Vatandaşın parasının, Merkez Bankasının rezervlerinde olması gereken altının Birleşik Arap Emirliklerinde ne işi var? Sayın Bakan bu bir devlet politikasıdır diyor. Hangi Devlet Politikasında kendi toprağına değil de başka bir devlete güvenilir?” dedi. 

MİLYAR DOLARLIK ALTINIMIZ VAR AMA BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİNDE

Tahsin Tarhan, “İktidarın ekonomi politikasını anlamak gerçekten mümkün değil. Sayın Bakan; “Merkez Bankamızın kendi varlığı olup da yurt dışında belirli merkezlerde tuttuğu, zamanında parasını ödeyip bu milletin değeri olan altın var. Bu da 10 milyar doların üzerinde” diye açıklama yapıyor. “İthalat gibi görünüyor ama “İthalat değil” Diyor. “Cari açık gibi görünüyor ama değil, teknik bir konu” diyor. Umarın yeniden Türkiye’yi Uluslararası alanda zora sokacak bir durumla karşılaşılmaz” dedi.