Bademli Kooperati Türkiye'ye örnek oluyor

İzmir’in Ödemiş ilçesinde köylüye gelir kapısı oluşturmak amacıyla 51 yıl önce kurulan Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, başta meyve fidanı olmak üzere, yıllık ürettiği 10 milyon fidanla Türkiye ve dünya tarımına katkı sağlıyor.

MEHMET İNMEZ

Kooperatif, fidan u¨retiminin yanı sıra, zeytin ve zeytinyağı ile su¨t ve su¨t u¨ru¨nlerinde atılım yaparak, iç piyasasının yanı sıra Ortadoğu u¨lkelerine, Tu¨rk Cumhuriyetlerine fidan satıyor. 786 u¨reticiye ve bine yakın kişiye de iş imkanı sağlıyor.



Fidan u¨retiminde lider

1968 yılında 20 ortakla kurulan Ödemiş Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, şimdi 415 ortakla 172 bin m2’lik alanda yaptığı çalışmalarla Ku¨çu¨k Menderes bölgesinin gözbebeği oldu. Önce meyve fidanı u¨retimiyle faaliyete geçen kooperatif, daha sonra su¨t ve su¨t u¨ru¨nleri ile zeytinyağı u¨retimine de el attı. Yılda 20 milyon 20 tu¨r meyve fidanı ve çalı grubu dış mekân su¨s bitkileri u¨reten kooperatif, yılda 2.616.413 litre su¨tten peynir, tereyağı, ayran, yoğurt ve su¨t satarak ortaklarının ekonomisini daha da gu¨çlendirdi. Kurulan doku ku¨ltu¨ru¨ laboratuvarı ile yılda 4 milyon meyve fidan u¨retiyor.



Kooperatife kendi işi gibi sahip çıktıklarını belirten Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bilgi, “Kooperatifimiz 1968 yılında kurulmuştu. Atatu¨rk ilke ve prensipleri doğrultusunda yetişen idealist bir genç olarak kooperatifi teslim aldık. Kooperetifi tapulu malımız gibi sahiplendik ve başarıya götu¨rdu¨k. 10 yıl öncesine kadar meyve fidanlarını Yunanistan’dan ithal ediyorduk. Ancak daha sonra “nereye kadar ithalat yapacağız?” diyerek fidanları kendimiz u¨retmeye başladık. Artık Tu¨rkiye değil, du¨nyaya ihracat yapıyoruz” dedi.

İlk yıllarda 1 milyonun u¨zerinde meyve fidanı u¨retimi yapılan kooperatifin hızla bu¨yu¨du¨ğu¨nu¨ belirten 50 yıllık Başkan Bilgi, “Üreticiden aldığımız destekle bu rakam 10 milyona ulaştı. Üretilen bu fidanların gerek yurtiçinde gerek yurtdışında satışının yapılması için gerekli her tu¨rlu¨ çalışma yaptık. Bunun yanı sıra su¨s bitkisi de u¨reterek bu¨yu¨kşehirlerde beton yığınları arasında yaşayan insanların daha çok oksijen alabilmeleri için bu¨yu¨k park ve bahçeler kurduk. Daha önce buralarda kullanılan su¨s bitkilerinin yu¨zde 60’ı ithal edilirdi. Ama şimdi bunların hepsini biz sağlıyoruz. Bugu¨n ortaklarımız 60 milyonun u¨zerinde su¨s bitkisi u¨retmektedir. Avrupa da en son sistemde u¨retim yapan devletlerle yarışacak şekilde dizayn etmeye çalıştık” diye konuştu.



Fidan u¨retimi dışında ortakların u¨rettiği zeytin, su¨t ve su¨t u¨ru¨nlerini de pazarladıklarını belirten Başkan Bilgi sözlerini şöyle su¨rdu¨rdu¨: “Ortaklarımızın u¨retmiş oldukları zeytinler de en son sistem tesislerde sıkımı yapılarak, filtrelerden geçirilerek teneke kutularda ve cam şişelerde ambalajlanıp tu¨keticiye en sağlıklı şekilde sunuyoruz. Hayvancılıkla uğraşan ortaklarımıza da sahip çıktık. Onların su¨tlerini ve hayvan girdilerini daha ucuza mal etmek için çalışmalar başlattık. Veterinerlik hizmeti, yem ihtiyaçları gibi birçok yardımda bulunup ayrıca damlarında iyileştirmek için çalışmalar yapıyoruz. Su¨tlerini en hijyenik ortamda soğuk zincir sağlanarak toplayıp, onların bir kısmını mamul haline getirmekte bir kısmını da soğuk su¨t olarak ulusal du¨zeyde u¨retim yapan firmalara veriyoruz. Meyverler için de soğuk hava depoları kurduk.”

Üreticinin de geliştirilmesine yardımcı olduklarını belirten Başkan Selçuk Bilgi “Ben ve yönetim kurulundaki arkadaşlarımız yeni teknolojiye de u¨reticiyi hazırlamak için çaba gösteriyoruz. Her yıl 50’ye yakın u¨reticiyi İtalya ve Hollanda gibi u¨lkelere eğitime gönderiyoruz”dedi.

ELEKTRİĞİ KENDİSİ ÜRETİYOR

Üretimde teknolojik gelişmeleri de yakından takip eden kooperatif, enerji tasarrufu sağlamak için 1.5 milyon lira harcanarak gu¨neş enerjisi sistemi kuruldu. Gu¨neş enerjisi sistemiyle kooperatifin u¨retimden idaresine kadar tu¨m binalarının aydınlatma ve ısıtması sağlanıyor.