"Baca temizliğini kışa bırakmayın"
Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ceyhun Karakuş, vatandaşların hem kendi güvenliği hem de itfaiyenin daha verimli çalışabilmesi için baca temizliğini kışa bırakmadan yaptırmaları gerektiğini söyledi.
cumhuriyet.com.trKarbon monoksit zehirlenmelerinin ve kış aylarında çıkan yangınların önemli bir bölümünün bacalarının tıkanması sebebiyle ortaya çıktığını vurgulayan Karakuş yaptığı yazılı açıklamada, kış aylarında doğalgaz ve diğer yakıtların hava noktası olan baca temizliği için yoğun talep olduğunu ve sıkışıklık yaşandığını kaydetti. Baca tıkanıklığı nedeniyle birçok insanın hayatını kaybettiğini anımsatan Karakuş, bu sorunların en aza indirebilmek için bacaların kışa kalmadan temizletilmesi gerektiğine bildirdi.
"Baca yangınları en çok alt katlarda oluyor"
Baca yangınlarının genellikle alt katlarda lokanta, pastane gibi iş yerleri bulunan binalarda meydana geldiğini belirten Karakuş, "Bacalar binaların zemin ve bodrum katında başlayıp çatı katına kadar yükselen kanallar. Bu kanallar içerisinde oluşan yağ atıkları, ziftler ve kurumlaşmalar gerek sobaların gerekse ticari işletmelerin ocaklarının alevli bir şekilde yakılması sonucu tutuşarak alev alır ve baca yangınları meydana gelir" dedi.
Karakuş, baca içerisinde bir petrol ürünü gibi tehlike olduğunu ve küçük bir alevin büyük yangınlara sebep olabileceğinin altını çizdi.
"Yılda en az bir kere bacalar temizlenmeli"
Baca yangınlarından korunmanın tek yolunun sanayi işletmelerinde üç ya da altı ayda; daire ve apartmanlarda ise yılda en az bir kere bacaların temizletilmesi olduğunu kaydetti. Kış aylarında baca yangınının yanı sıra baca tıkanıklığı ile de sık sık karşılaşıldığını söyleyen Karakuş, baca üzerinde yuva yapan kuş, kuş ölüsü veya çeşitli parçaların kalabileceğini, bunlarını da baca tıkanıklığı sebebiyle zehirlenmeye sebep olabileceğini hatırlattı.
"Baca temizliğini uzmanlara yaptırın"
Yurttaşların yanlış yöntemlerle bacayı açmaya çalıştıklarını belirten Karakuş, bu yöntemlerin baca davarlarının yıkılması ve tahribi gibi sonuçlarla daha pahalı inşaat masraflarına neden olduğunu savundu.
Karakuş, yurttaşların İtfaiye Dairesi Başkanlığı'nın 341 41 60 numaralı telefonundan konuyla ilgili ayrıntılı bilgileri alabileceğini duyurdu.