Babası için çalacak

Piyano virtüözü Tuluyhan Uğurlu, 22 Kasımda Beyazıt Kütüphanesi'nde vereceği ''Beyazıt'ta Zaman'' isimli konserini, 7 yıl önce kaybettiği babası Halim Uğurlu'ya adadı.

cumhuriyet.com.tr

Piyanist Tuluyhan Uğurlu, 22 Kasım Pazar günü saat 14.00 ve 17.00'de, bu yıl kuruluşunun 125. yıl dönümünü kutlayan tarihi Beyazıt Kütüphanesi'nin mermer salonunda iki konser verecek. Sanatçı Uğurlu, ''Beyazıt'ta Zaman'' adlı konserlerini, 7 yıl önce Aralık ayının ilk günlerinde kaybettiği babası ve onun sanatçı arkadaşları anısına verecek.

Uğurlu konserinde müzik ve görüntülerle İstanbul'un sonbaharını, Beyazıt'ı ve tarihi yarımadayı, kitap, kültür adına kaybettiği değerleri anlatacak. Konserde Tuluyhan Uğurlu'ya kavalda Murat Toraman, viyolada Doğukan Çokşeker, kontrbasta Umut Sel, perküsyonda Gürkan Özkan eşlik edecek. Konserde konuklara eski bir Babıali geleneğinden yola çıkılarak çay ve simit ikram edilecek.

Piyanist Tuluyhan Uğurlu 2003 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın isteğiyle ''Beyazıt'ta Zaman'' adlı bir yapıt yazdı. Eseri albüm haline getiren Uğurlu, aynı yıl albümün gala konserini Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nin giriş salonunda kitapların arasında gerçekleştirdi.

Tuluyhan Uğurlu'nun konseri, babası için yazdığı şu sözlerle başlayacak: ''Babamı yıllarca bir ozan olarak tanıdım. Ben piyano başına hapsolmuş çalışırken, o sanat dünyasının içinde sözüyle, şiiriyle var olan bir büyük ozandı. Okul kapılarında, konservatuvar sınavlarında elim annemin avuçlarında soluk soluğa koşarken 'Baban kim?' diye soranları, çocuk dünyamın kalın savunma duvarları arkasından karşılar 'Benim babam büyük bir ozan' diye mağrurca yanıtlardım. Sonra bitmeyen ayrılıklar yaşadım. Uzun çocukluğa veda edip, yetişkin bir erkek olarak buralarda daha çok yaşamaya başlayınca, içinde yaşadığımız uzak evin dışından bizlere bakıp bakıp da 'Sevdalardan ürettiğim düşle solgun bakarım ölgün yüzüne' diyen ozanın içindeki insanı keşfettim. Benim babam büyük bir ozandı. Bugünse o sadece benim babam. Ozanlığı ülkesine armağan olsun.''

Halim Uğurlu kimdir?

Halim Uğurlu, 1926'da Konya'nın Taşkent ilçesinde doğdu. İstanbul Üniversitesi felsefe bölümünden mezun olan ve çocuk yaşlarından itibaren şiir ve edebiyatla uğraşan Uğurlu'nun ilk şiiri 1946'da yayımlandı. Edebiyat Dünyası, Papirüs, Türk Dili, Soyut, Türk Basın Birliği, Son Çağ, Güney, Yansıma gibi dergilerde şiirleri yayımlanan Uğurlu, 1970 yılında şiir dalında TRT'den ödül aldı. ''Asya Baharı'', ''Değişim'', ''Gökağrı'', ''Türk'e Destan'', ''Zamanların Dili'', ''Kan Su Kesince'', ''Kıyamet Çiçekleri'' ve ''Sözcüklerde Uyanmak'' adlı şiir kitapları bulunan Halim Uğurlu, 2001 yılında hayata veda etti.