Babacan, Mübarek'in ziyaretini değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'le yapılan görüşmelerde, Mısır'ın Türkiye'den, Gazze'deki sürece daha faal şekilde katılmasını talep ettiğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, resmi ziyaret için bulunduğu Letonya'da Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in Türkiye ziyaretini değerlendirdi.Babacan, görüşmelerde Orta Doğu'daki son gelişmeler ve Gazze'nin ele alındığını belirterek, bu konularda neler yapılması gerektiğinin değerlendirildiğini kaydetti.

Gazze'de iki tarafın da ayrı ayrı ateşkes ilan ettiğini anımsatan Babacan, bunun ortak bir ateşkes anlaşmasına çevrilebilmesi ve ateşkesin sürdürülebilir olabilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.

Babacan, bu çerçevede Mısır'ın şu anda yürüttüğü çalışmalar olduğunu belirterek, "Dünkü ziyarette bizden bu çalışmalar içinde daha yoğun şekilde yer almamızı talep ettiler, biz de kabul ettik. Bundan sonraki dönemde Türkiye olarak müzakerelerin içinde biraz daha yer alacağız" diye konuştu.

Sürdürülebilir bir ateşkes için pek çok karışık konunun çözümlenmesi gerektiğini anımsatan Babacan, Türkiye'nin ilgili taraflarla konuşan bir ülke olarak bu sürece katabileceğini kaydetti.

Dünkü ziyarette Mübarek'in müzakerelerde gelinen son durum hakkında bilgi verdiğini de belirten Ali Babacan, Mısır'ın rolünün önemine işaret ederek, "bu ülkenin ön planda olduğunu, ancak Türkiye'nin, diğer ülkelerin de desteğiyle bu sürecin devam ettirilmesini önemsediğini" söyledi.
 

AB üyeliği

Türkiye'nin AB sürecini de değerlendiren Ali Babacan, AB'ye tam üyeliğin stratejik hedef olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu yolda devam ettiğini kaydetti. Babacan, Türkiye'nin gerekli reformları yaptığını ifade ederek, hem siyasi ve ekonomik kriterler konusunda, hem de müktesebatla ilgili konularda Türkiye'nin üzerine düşeni yerine getirdiğini söyledi.

Ancak bu süreçte AB üyelerinin tutumlarının önemli olduğunu da belirten Babacan, "Kıbrıs konusuyla alakalı olsun, bir üye devletin 5 fasılla ilgili uyguladığı blokaj olsun, bütün bunlar bizim sürecimizi yavaşlatan unsurlar. Her ne kadar işin hukuki süreci beklediğimizden ağır da işlese, reformlarımızı ne olursa olsun yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Reformların hızının Türkiye'deki iç konjonktürle alakalı olduğunu ifade eden Babacan, son birkaç yıldır yaşanan iç gelişmeleri anımsatarak, bu gelişmelerin TBMM'nin ilgisinin bir miktar bu konulardan uzaklaşmasına neden olduğunu söyledi. Babacan, yerel seçimlerin ardından çalışmaların hızlanmasını beklediğini söyledi.

Babacan, Türkiye'nin ev ödevlerini tamamlayarak, gerekli reformları yaptıktan sonra 27 üyenin onayı ve Türkiye'deki kamuoyu ve hükümetin kararıyla, birliğe üye olabileceğini söyledi. Türkiye'nin bu konudaki hazırlıklarını 2013'de bitireceğini ilan ederek, yol haritası hazırladığını ifade eden Babacan, "Fakat biz hazır olduğumuz gün, AB Türkiye için hazır olacak mı, en önemli konu bu" diye konuştu.