Aziz Sancar’ın kızları kampta

kızları kampta Prof. Aziz Sancar Kız Çocukları için STEM Kampları Projesi Kars’a geldi. Kafkas Üniversitesi’nde dün başlayan kampa, 100 kız öğrenci katılıyor.

cumhuriyet.com.tr

Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Aziz Sancar’ın liderliğinde, ilköğretim 6. sınıf kız çocuklarının Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik gibi dört önemli disipline merak duymalarını sağlamak amacıyla başlatılan proje çerçevesinde 26-27 Mayıs’ta Gaziantep’te, 28 Mayıs’ta Hatay’da, 2-3 Haziran’da Trabzon’da, 4 Haziran’da İstanbul’da STEM kampları düzenlenecek.

İllerde yapılacak etkinlikler sonunda yapılacak olan kura çekimiyle, 70 öğrenci TÜBİ- TAK STEM yaz okuluna, 14 öğrenci Silikon Vadisi STEM yaz okuluna, 14 öğrenci Pekin STEM yaz okuluna katılacak. Kamplarda, 700 Türk, 200 Suriyeli olmak üzere 6. sınıfta öğrenim gören toplam 900 öğrenci eğitim alacak.

Proje sonunda yapılacak olan 2. Uluslararası STEM Konferansı’nda Türkiye genelinden projeye katılan öğrenciler, bilim ve teknoloji alanında başarılı uluslararası rol modellerle bir araya gelecekler.

Neden kız çocukları?

2015 Nobel Kimya ödülünü kazanan Prof. Aziz Sancar, “Bütün çocuklarımıza bilim alanında eğitim ve öğretim sunulması gerekiyor. Eğer kızlarımızı okula göndermezsek işgücümüzün yarısını kaybetmiş oluruz” diyerek kadınların iş gücüne katılımında eğitimin önemini vurguluyor.

Proje geliştiricisi Gökhan Coşkun, “Okur yazar olmayan kadınların işgücüne katılımı yüzde 17 seviyelerindeyken üniversite mezunu kadınların işgücüne katılımı yüzde 72’ye yükselmektedir. Bu da kız çocuklarının eğitiminin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” dedi.

Prof. Aziz Sancar liderliğinde, ilköğretim 6. sınıf kız çocuklarının STEM eğitimine merak duymalarını sağlamak amacıyla geçen yıl Harriet Fullbright Enstitüsü tarafından başlatılan “Girls in STEM” (GIS) Kız Çocukları İçin STEM projesi uluslararası bir değişim programı. Projenin önemli hedeflerinden biri de; başarılı bilim insanlarını, girişimcileri ve yöneticileri GIS projesi kapsamında kız çocuklarıyla buluşturmak.

Hedefler

* 6.sınıf kız öğrencilerin küresel eğitim ve bilime dair farkındalığını artırmak, kültürler arası farklılıkları daha iyi anlamalarına yardımcı olmak.

* Kız çocuklarının ilgisini erken yaşlardan itibaren STEM eğitimine çekebilmek.

* Suriyeli mülteci kız çocuklarının Türk toplumu ile bütünleştirilmesine yardımcı olmak ve eğitimlerine devam edebilecekleri noktasında farkındalık yaratmak.

* Kız çocuklarına geleceklerini şekillendirirken STEM alanlarını da göz önünde bulundurmaları için cesaret kazandırmak.

* Kız çocuklarının erken yaşlardan itibaren farklı ülkelerdeki STEM ile ilgili gelişmeleri yerinde görmelerine ve bu sayede farklı kültürleri yakından tanımalarına katkı sunmak.

* Kız çocuklarının STEM eğitimine merak duymalarını, günlük kullanım uygulamaları yardımıyla artırmak.

* Öğrencilerin matematik ve fen bilimleri konularında özgüven kazanmalarına destek olmak ve öğrenmekten keyif almalarını sağlamak.

4 Kız çocuklarının erken yaşlardan itibaren ekip çalışmasında yer almalarını özendirmek.