"Azeri gazının fiyatında mutabık kaldık"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan ile uzun süreden beri yapılan görüşmelerden sonra gazın fiyatında mutabık kaldıklarını kaydetti.
cumhuriyet.com.trEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye Enerji Zirvesi Gas&Power 2010 Kongresi" sonrasında basının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Yıldız, Azerbaycan ile uzun süreden beri yapılan görüşmelerden sonra yeniden bir araya geldiklerini belirterek, gazın fiyatında mutabık kaldıklarını söyledi. Karşılıklı büyük resmi ihmal edilmediğini ifade eden Yıldız, Şahdeniz 2 Projesi'nin hem fiyatta hem de miktar konusunda prensipte anlaştıklarını kaydetti.
Konunun detayları ile ilgili bilgi vermeyen Yıldız, "Transit geçişlerle alakalı Botaş ve Socar kendi aralarında prensip anlaşması dün itibariyle sağladılar. Önümüzdeki ay içerisinde Bakü'de yapılacak toplantıda bunlar protokol ve anlaşma haline dönüştürülecek. Azeriler bizim kardeşimizdir. Bizim ayrımız gayrımız olamaz" diye konuştu.
Geriye dönük ödemede nakit durumu müsait
Karşılıklı adımlar atıldığını dile getiren Yıldız, bu anlaşmanın sağlanmış olması birçok detaydan daha önemli olduğunu vurguladı. Yıldız, geriye dönük ödemeye ilişkin detaylara girmediklerini ancak nakit durumunun müsait olduğunu söyledi.
"Bir günlüğüne de olsa Rusya'ya gitmeye düşünüyorum"
Bir gazetecinin "Rusya'ya gidecek misiniz?" sorusu üzerine Bakan Yıldız, "Türkiye'nin normalleşmesiyle alakalı Anayasa değişikliği paketinin oylandığı bir ortamda özellikle burada bulunmayı istiyoruz ama o da çok önemli bir konu. Bir günlükte olsa gidip gelmeyi düşünüyoruz" cevabını verdi.
İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarılmasıyla ilgili bir firmanın müracaatının olduğunu kaydeden Yıldız, bunu pozitif yönde değerlendirdiklerini söyledi. Yıldız, önümüzdeki ayın ortasına kadar değerlendirmenin tamamlanabileceğini dile getirdi.
"Bu olay benim şahsi olayım olmaktan çıktı"
Kayseri'de görülen yumruk davasına ilişkin sürecin hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, olayın hukuka intikal ettiğini belirterek, "Bu olay benim şahsi olayım olmaktan çıkmıştır. Bizler bir nevi kamulaştırılmış insanlarız. Benim şahsi bir inisiyatif kullanmam burada olamaz" dedi.
Anlaşmanın Nabbuco'ya tesirinin pozitif olacağını belirten Yıldız, Şahdeniz 2 Projesi'nin realize edilmeyi 2016 ile 2017 yılları arasında beklediğini ifade etti. Türkiye'nin tüketim eğrilerinin o yıllarda bu anlaşmayı sağlayabileceğini vurgulayan Yıldız, "Şu anda gazda tüketim düştü. Gazda fazlamız var. Bu yıllar için değil ama 2017-2018 yılları için bunlar değerli olacaktır" diye konuştu.
Enerji tüketim eğrisi 2 yıl donma süreci yaşadı
Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ve Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü yaptı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjide arz ve talep dengesinin önemli olduğunu, arz ve talep dengesinin bozulmasının üretici ve tüketicilerinin farklı tepkiler almasına zorladığını söyledi.
Türkiye'ye elektrik tüketimi açısından bakıldığında dünyanın yüzde 1 ile 1.5 arasında olduğunu ancak yüklendiği misyon açısından aktif rolün en az yüzde 10 ve 12'lere karşılık verdiğini kaydetti. Enerji güvenliği ve arzı ile özgürlükler arasında bir sınır olduğunu ifade eden Yıldız, bu sınırın iyi çizilmesi gerektiğini kaydetti.
Kanuni düzenlemeler komisyonlara önümüzdeki ay gelecek
Kanuni düzenlemelerle ilgili hem müsteşar yardımcıları hem de ilgili genel müdürlerle toplantı yaptıklarını anlatan Bakan Yıldız, yaklaşık 9 tane kanun hazırlıklarının devam ettiğini ve bu kanunların gelecek ay içerisinde TBMM'de ilgili komisyonlara geleceğini sözlerine ekledi.
"Türkiye en ekonomik güzergah"
Türkiye'nin dünya çapında enerji talebi en hızla artan ikinci ülkesi olduğunu belirten Köktaş, "Türkiye'nin sadece coğrafi konumuyla sınırlı kalmayan, tarihsel ve kültürel bağlarla bağlandığı büyük bir enerji havzasındaki etkin konumudur. Mevcut durumda Türkiye'nin ithal bağlılık oranı yüzde 73 seviyesindedir. Bu bağlamda Türkiye'nin enerji arzında kaynak, güzergah ve teknoloji çeşitlendirilmesine gidilmektedir. Bugün yaklaşık 5.5 milyar varil petrol, 500 milyar metreküp doğalgaz tüketimi olan AB üyesi ülkelerin birinci tedarikçileri olan Rusya, Hazar ve Ortadoğu hidrokarbonların taşınacağı en güvenilir, en ekonomik güzergah Türkiye'dir" dedi.