Azerbaycan halk dansları gala gösterisi

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü tarafından Azerbaycan ve Türkiye arasında yüzyıllardır süregelen kültür mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla düzenlenen "Ortak Miras" projesinin özel gösterimi 3 Aralık 2010 Cuma günü İstanbul'da düzenleniyor.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü (İTÜ TMDK THO) tarafından Azerbaycan ve Türkiye arasında yüzyıllardır süregelen kültür mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla düzenlenen Ortak Miras projesi kapsamında; İTÜ halk dansları bölüm öğrencileri ve mezunlarının yanı sıra profesyonel iş hayatında farklı noktalarda görev alan toplam 65 kişilik bir ekip bir araya geldi. Aylar süren çalışmaların ardından 7 Aralık 2010 tarihinde Bakü Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Salonu'nda düzenlenecek gösteri ve ödül töreni öncesinde İstanbul'da düzenlenecek özel gösterinin 3 Aralık 2010 Cuma günü 21.00'de Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi'nde düzenlenmesi planlanıyor.

Şef Oğuzhan Balcı yönetimindeki 25 kişilik orkestra ile sahnelenecek eser bu anlamda da bir ilk olma özelliği taşıyor. Halk çalgıları dışında senfonik bir anlayışla hazırlanan düzenlemeyle ilk kaz İstanbullu sanatseverlerle buluşacak olan bu özel eserin gösteriminin ardından gece, Azerbaycan halk danslarına emek veren değerli sanatçıların ödül töreni ile son bulacak. Azerbaycan İstanbul başkonsolosu ve konsolosluk çalışanları, Kartal ve Maltepe Belediye Başkanları, bazı milletvekilleri, Azerbaycan Devlet Halk Dansları Topluluğu sanatçıları ve önemli işadamlarının katılımında gerçekleşecek bu özel gösteriye pek çok İstanbullu sanatseverin katılması bekleniyor.
 

Ortak Miras Projesi nedir?

“Ortak Miras”, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü Başkan Yardımcısı Salim Sınar tarafından projelendirilerek, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölüm Başkanı Doç. Nihal Ötken’in yürütücülüğü ile gerçekleştirilen bir proje. 

Yıllar evvel ülkemize gelerek Azeri Halk Danslarını Türk sanatçılarla paylaşan ve bu dans disiplininin kültürel paylaşımına emek veren dans tutkunları bu proje için yeniden bir araya geldi. Halk dansları öğrencileri, mezunları ve profesyonel iş hayatında farklı noktalarda bulunan toplam 65 kişinin bir araya gelmesiyle çalışmalar başladı. Aralarında; doktor, iş adamı, kuyumcu, pazarlama yöneticisi gibi farklı farklı meslek gruplarında yer alan ve geçmişte bu dansı yorumlayan profesyonellerin de olduğu grup, nisan ayından bu yana düzenli olarak çalışmalarını sürdürüyor.