Ayvalıtaş davasında bilirkişi raporu bekleniyor
Gezi direnişine destek amaçlı Ümraniye'de gerçekleşen yürüyüş sırasında 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş'ın bir aracın çarpması sonucu ölümüne ilişkin görülen davada bilirkişi raporu bekleniyor.
DHA
YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanık Mehmet Görkem Demirbaş geldi. Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş, olayda yaralanan Seyit Kartal'ın babası Mustafa Kartal'ın da katıldığı duruşma yoğun güvenlik önlemleriyle başladı. Mahkemenin bulunduğu koridor sürgülü bariyerlerle güvenlik görevlilerince kapatıldı ve davaya müştekiler dışında izleyici alınmadı. Adliye dışında ise de emniyet güçleri geniş güvenlik önlemleri aldı.
"DURUMLAR MAHKEMENİZİ ŞÜPHEYE DÜŞÜRMEKTEDİR"
Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Selçuk, 14 Ekim tarihinde olay yerinde yapıldığını belirterek, bilirkişilerden hazırlanmasını istedikleri raporun mahkeme ulaşmadığını tutanağa geçirdi. Duruşmada söz alan Ayvalıtaş ailesinin avukatlarından Sevgi Evren Köroğlu, tutuksuz sanıklar Cengiz Aktaş ve Görkem Demirbaş'ın tutuklanmalarını talep ederek, "Bu sabah adliye bahçesinden içeri girişte kapılar kilitlenmiştir. Avukat ve personel dışında duruşmayı izlemek için gelenler içeri alınmamıştır. Duruşmanın aleniyet ilkesi ihlal edilmiştir. Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alınmasını gerektirir herhangi bir kalabalık veya kitle mevcut değildir ve taşkınlık yoktur. Ayrıca duruşma salonuna önlem olarak silahlı polis memuru girmiştir ve müdahalemiz üzerine salondan çıkarılmıştır. Bu durumlar mahkemenizi şüpheye düşürmektedir" dedi.
DURUŞMA ERTELENDİ
Ailenin bir diğer avukatı Rana Genişkaya da, bilirkişilere raporlarını hazırlamaları için verilen 20 günlük sürenin dolduğunu ifade ederek, "Bu nedenle bilirkişilere cezai yaptırım uygulanacağına dair ihtarına bulunulmasını ve raporlarını sunmaları için kesin süre verilmesini istiyoruz" diye konuştu. Mahkeme heyeti sanıklar Cengiz Aktaş ve Görkem Demirbaş'ın tutuklanmaları talebini redderken, bilirkişilere raporlarını gelecek celseye kadar sunmaları için adlarına davetiye çıkarılmasına karar vererek duruşmayı 18 Ocak 2016 gününe erteledi.
"BİZ EVLATLARIMIZI VERDİK"
Duruşma sonrası adliye önünde basın açıklaması yapan baba Ali Ayvalıtaş, adliye binasına girdiğinde sıkıntı yaşadığını belirterek, "Oğlumu vermişim, ailemi vermişim. Beni tanıdıkları için içeri alıyorlar ama ailemi almıyorlar. İçeride olmadık terör estiriliyor. Biz onlardan daha çok bu memleketi, bayrağı, vatanı seviyoruz. Ama bize öyle bir zulüm yapıyorlar ki biz bunu hak etmiyoruz. Biz evlatlarımızı verdik" dedi.
"SİLAHLI POLİS MEMURU TESPİT ETTİK"
Ailenin avukatı Rana Genişkaya ise duruşma salonuna ilk etapta davanın taraflarının alınmadığını ve salonda silahlı polis memurlarını tespit ettiklerini ifade ederek, "Mahkeme başkanından söz konusu kişilerin tespit edilmesini talep ettik. Tabi ki tahmin edebileceğiniz gibi talebimiz kabul edilmedi" diye konuştu. Adliye dışında davaya destek için gelen bir grup ise slogan attıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
15 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianameye göre, Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için 2 Haziran gecesi Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi'nde düzenlenen eylem sırasında Ayvalıtaş ile 17 yaşındaki kuzeni Seyit Kartal'ın da olduğu bir grup yolu trafiğe kapatmak istedi. Sanık Mehmet Görkem Demirbaş'ın aracı ile diğer sanık taksi şoförü Cengiz Aktaş'ın aracı bu yolda giderken önlerindeki araçların durması ile ani fren yaptılar. Demirbaş'ın aracı, önündeki Aktaş'ın aracına çarptı. Bu çarpışmanın etkisiyle her iki araç da yoldaki Ayvalıtaş ile Kartal'a çarptı. Kazada 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş aracın altında kalarak yaşamını yitirdi, Seyit Kartal ise yaralandı. Araç sahibi Mehmet Görkem Demirbaş ve Cengiz Aktaş hakkında "taksirle adam öldürme ve yaralama" suçlamasıyla 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.