Ayvacık'ta depremden sonra kredili ev sarsıntısı

CHP’li Muharrem Erkek, depremle sarsılan Ayvacık’ta en azından 300 yeni konuta ihtiyaç duyulduğunu belirterek, hükümetin depremzedelere karşılıksız konut yerine 20 yıl ödemeli 54 bin liralık ev kredisi önerdiğini açıkladı. Erkek, depremzedelerin “Bu parayı nereden ve nasıl bulacağız?” diye isyan ettiğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, depremin vurduğu Çanakkale Ayvacık’ta yaptığı ziyarette kendisine aktarılanları paylaştı. Erkek, “Şu an kendilerine karşılıksız konut yapılamayacağı iletilmiş. Buna göre, 20 yıl ödemeli 54 bin lira kredi verilecekmiş kendilerine. Ancak; 2+1 bir ortalama 100 bin lira civarında. Geriye kalan yaklaşık 50 bin liralık tutarın da depremden zarar görmüş ailelerin yine kendileri tarafından karşılanması istenmiş’’ dedi.

CHP’li Erkek referandum çalışmaları kapsamında, Çanakkale Küçük Sanayi Sitesi’nde kooperatif yöneticileri, çalışanları ve işverenleriyle bir araya geldi. Sonrasında depremin vurduğu Ayvacık ilçesini ziyaret eden Erkek, kurum ve kuruluşların ellerinden geldiğince ve en iyi biçimde hizmet vermeye çalıştıklarını söyledi. Bunun yeterli olmadığını, konteynerlerde yaşamın hiç de kolay olmadığını söyleyen Erkek, bazı konteynerlerde banyo ve tuvalet bulunmadığını dile getirdi. Resmi verilere göre bölgede hasar gören ev sayısının 800 olduğunu, onarılabilecek durumda olanlar düşünüldüğünde, bölgeye en az 300 konut yapılması gerektiğini belirten Erkek, “Bana aktardıkları bilgiler inanılmaz. Şu an kendilerine karşılıksız konut yapılamayacağı iletilmiş. Buna göre, 20 yıl ödemeli 54 bin lira kredi verilecekmiş kendilerine. Ancak; 2+1 ortalama bir evin maliyeti 100 bin lira civarında. Geriye kalan yaklaşık 50 bin liralık tutar da depremden zarar görmüş ailelerin yine kendileri tarafından karşılanması istenmiş. Çok basit bir soru soruyorlar: ‘Tarım yapamıyoruz. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarımızı dahi ödeyemiyoruz. Bunlara dair bir yardım ya da yapılandırma yapılması gerekirken, üstüne yıkılmış evlerimizin yenileri için bizden para isteniyor. Bu parayı nereden ve nasıl bulacağız?”

‘Afet bölgesi ilan edilmeli’

Sosyal bir devletin görevinin yurttaşlarının, özellikle zor zamanlarda, afet dönemlerinde elinden tutmak olduğunu söyleyen Erkek, şu an tam tersinin yaşandığını dile getirdi. Millete küfreden işadamının 400 milyon liralık vergi borçları bir kalemde silinebilirken, yol, köprü yapımı bir lütuf gibi sunulurken, depremin vurduğu Çanakkale Ayvacık’a 300 konutun bedelsiz yapılamadığını vurguladı. Erkek, “Referandum kampanyası için devletin kasasından harcanan paraları kesin, halka söven kişinin vergilerini halkın cebine yükleyerek silmeyi bırakın, afetin vurduğu yerlere konut yapın! Bölgede yurttaşlarımız zor durumda. Sorunların çözümü için Çanakkale Ayvacık acilen afet bölgesi ilân edilmelidir.”