Ayşegül Devrim toprağa verildi

İstanbul'da vefat eden tiyatro sanatçısı Ayşegül Devrim'in cenazesi toprağa verildi. Devrim için ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Reşat Nuri Sahnesi'nde tören düzenlendi.

cumhuriyet.com.tr

Beyin tümörü tedavisi gören ve dün evinde vefat eden Ayşegül Devrim (67) için ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Reşat Nuri Sahnesi'nde tören düzenlendi.

Saygı duruşu ve Devrim'in hayatının anlatılmasıyla başlayan törende konuşan İBB Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Numan Gürel, ölümü anlatmanın kolay olmadığını söyledi.
Sanatçı Devrim'in, şehir tiyatroları için çok önemli bir zenginlik olduğunu, onun gidişiyle şehir tiyatrolarının göz bebeğini kaybettiğini dile getiren Gürel, Devrim'in Türk Tiyatrosu için önemli bir mihenk taşı olduğunu ifade etti.

Türk tiyatrosunun önemli bir değerini kaybettiğini kaydeden Gürel, Devrim'in ailesine başsağlığı diledi.

Konuşmakta zorlandığı gözlenen sanatçının oğlu Devrim Yalçın da hayattaki en büyük arkadaşını kaybettiğini belirterek, ''Annemin hayattaki en büyük eseri ben ve kardeşimdi. İnşallah onu utandırmayız'' diye konuştu.

Tiyatro sanatçısı Aliye Uzunata da Devrim'in 49 yıldır dostu olduğunu ifade ederek, 9 yaşında tanıdığı sanatçıdan hayat adına çok şey öğrendiğini söyledi. Birisinin sevilmesi halinde ayrılığında sevilmesi gerektiğini ancak ayrılığın çok zor olduğunu ifade eden Uzunata, Devrim'in çok hassas bir insan olduğunu da sözlerine ekledi.

Tiyatrocu arkadaşı Metiner Ürer de Devrim ile 50 yılı aşkın dostluğunun bulunduğunu belirterek, Devrim'in insani yönleri zengin bir kişi olduğunu anlattı.

Oyuncu Cem Davran da kendisi üzerinde çok emeği olan Devrim'in, Türk tiyatrosunda yokluğu hissedilecek bir sanatçı olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından din görevlisi tarafından dua edildi. Daha sonra sanatçının babası tiyatro sanatçısı İhsan Devrim yakınlarının yardımıyla sahneye çıkarılarak, kızının tabutuna sarıldı. Bu sırada İhsan Devrim'in gözyaşlarına hakim olamadığı gözlendi.

Devrim'in cenazesi, Reşat Nuri Sahnesi'nden alınarak bir süre omuzlarda taşındıktan sonra cenaze aracıyla Teşvikiye Camisi'ne götürüldü. Öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Ayşegül Devrim'in cenazesi, Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi.
 

Sanatçı hakkında?

Ayşegül Devrim, 1942 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçısı İhsan Devrim'in kızı olan sanatçı, Arnavutköy Kız Koleji'nde, ardından İstanbul Belediye Konservatuvarı'nda okudu.

Bir dönem İstanbul Üniversitesi Gençlik Tiyatrosu'nda da çalışan sanatçı, 1959 yılında sahneye çıktığı Oda Tiyatrosu'ndaki ''Gökteki Kaldırımlar'' adlı oyunla profesyonel oldu.
Aynı yıl İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu'na girdi. 1960 yılında asıl kadroya alınan Devrim, 120 civarında oyunda yer aldı. Pek çok filmde ve dizide oynayan sanatçı, seslendirme alanında çevirmen ve yönetmen olarak da çalıştı.

1997-2002 yılları arasında Şehir Tiyatroları Yönetim Kurulu üyeliği de yapan Ayşegül Devrim, 2007 yılında emekli oldu.

Sanatçının Devrim ve Barış adlı iki oğlu bulunuyor.

Ayşegül Devrim, ''İki Efendinin Uşağı'', ''Yitik Köpek'', ''Bozuk Düzen'', ''Sapak'', ''Almanlar'', ''Kayıp Mektup'', ''Babanın Gorilleri'', ''Aç Gözlüler'', ''Avanak'', ''Hepsi Oğullarımdı'', ''Utanmazın Defteri'', ''Hırçın Kız'', ''Beş Katlı Binanın Altıncı Katı'', ''Binbir Gece'', ''Medea'', ''Çulsuzlar'', ''Kafes Arkasında'', ''Bir Garip Oyun'', ''Aşk Mektupları'', ''Hürrem Sultan'', ''Ferhat ile Şirin'' ve ''Üç Kız Kardeş'' gibi oyunlarda rol aldı.