AYM: İşkence ve cinayet zanlısı polisler yargılanacak

Antalya’da üç polisi şehit eden şizofreni hastasını öldüren polislerin kovuşturulamayacağına dair savcılık kararı, Anayasa Mahkemesi'nden döndü.

DHA

Antalya'da 4 Ekim 2012'de 3 polis memurundan birini av tüfeğiyle, ikisini kendi silahlarıyla şehit ettikten sonra vurularak etkisiz hale getirilen şizofreni hastası 33 yaşındaki Çağrı Danışman'ın babası Cemil Danışman, sağ olarak yakalanan oğlunun, dövülerek infaz edildiğini iddia etti. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmada polislerin kanunların kendilerine verdiği yetkiyle hareket ettikleri belirtilerek 'kovuşturmaya yer olmadığına' karar verildi.

Bunun üzerine baba Cemil Danışman, avukatı Münip Ermiş aracılığıyla Manavgat 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Çağrı Danışman'ın yaralı ele geçirildikten sonra öldürüldüğüne dair kamu davası açmaya yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle itirazın reddine karar verildi. Karar üzerine Cemil Danışman, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURDU

16 Temmuz 2014'de yaşam hakkı ve işkence yasağına ilişkin iddialar yönünden başvurunun kabul edilebilir olduğunu belirten Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 17'nci Maddesi'nde güvence altına alınan yaşam hakkının etkili soruşturma yürütme yükümlülüğü yönünden ihlal edildiğine, aynı maddede güvence altına alınan işkence ve eziyet yasağının etkili soruşturma yürütme yükümlülüğü yönünden ihlal edildiğine karar verdi.

'DEĞERLENDİRMEYİ SAVCI YAPAMAZ'

Danışman'ın avukatı Münip Ermiş, Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine olayla ilgili yeniden soruşturma başlatıldığını açıkladı. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın iki farklı gerekçeye dayandığını belirten Ermiş şunları kaydetti:

"Anayasa Mahkemesi, yaşam hakkının ihlali ile ilgili olarak, polisin silah kullanmasına yasal sınırlar içerisinde hareket edip etmediğinin değerlendirilmesinin savcı tarafından yapılamayacağını, mutlaka yargılama gerektiğini, yani savcının silah kullanan polisler hakkında 'adam öldürme'den dava açması gerektiğine karar verdi. İşkence yasağının ihlali ile ilgili olarak ise, somut işkence bulguları karşısında hiç bir işlem yapılmamasını, işkence yasağının ve etkin başvuru hakkının ihlali olarak gördü. Soruşturma bu kararla yeniden açıldı."

'HER İKİ SUÇTAN DAVA AÇACAK'

Bundan sonraki süreçle ilgili de bilgi veren Avukat Münip Ermiş şunları söyledi:

"İnsan öldürme fiili ile ilgili olarak savcı artık dava açmak zorunda. Ancak işkence suçu ile ilgili soruşturmayı tamamladıktan sonra aynı iddianamede dava açacağından, onu bekletiyor. İşkence soruşturmasında ise İstanbul Adli Tıp Kurumu'na yazı yazıldı. İşkence bulgularının ne şekilde oluşabileceği soruldu. Onun cevabı bekleniyor. Savcı ayrıca eyleme katılan diğer polisleri de görüntülere göre tespit edecek ve bunları dinleyecek. Daha sonra her iki suçtan dava açacak."

Avukat Münip Ermiş, bu kapsamda kendilerine 'müşteki şüpheli' sıfatı verilen çok sayıda polis memurunun yargılanacağını söyledi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Burdur'un Bucak İlçesi'nde oturan 33 yaşındaki Çağrı Danışman olay günü 07 DE 044 plakalı aracıyla Antalya'ya geldi. Yıldız Mahallesi 228'inci Sokak'taki Dayıbaşı Apartmanı önünde uzun süre bekleyen Danışman'ın hareketlerinden şüphelenen bir vatandaş 155'i arayıp ihbarda bulundu. Bunun üzerine olay yerine giden motosikletli Yunus Timi Çağrı Danışman'a kimlik sormak istedi. Yanında bulunan tüfeği kılıfından çıkarmadan ateş eden Danışman 30 yaşındaki Mehmet Çolak'ı vurdu. Meslektaşı Fatih Dinç ise devrilen motosikletin altında kaldı.

Şehit ettiği Mehmet Çolak'ın tabancasını alan Danışman, otomobiliyle Burdur yönüne kaçmaya çalıştı. Şüphelinin aracı Antalya Bulvarı üzerinde durduruldu. Ancak Çağrı Danışman, aracın yanına yaklaşan polis memurları Abdullah Bülbül ve ve Mustafa Kılınç'a tabancayla ateş ederek şehit etti. Bölgeye sevk edilen polislerle çatışmaya giren Danışman silah tutukluk yapınca, Kılınç'ın silahını da alıp ateş etmeye devam etti. Karnından yaralanan Danışman, yaklaşık 2.5 saat sonra Fatih Mahallesi'ndeki bir ağacın arkasında ağır yaralı yakalandı. Çağrı Danışman olay yerine çağrılan ambulansla Atatürk Devlet Hastanesi'ne götürülürken yolda yaşamını yitirdi.

Yapılan otopside Çağrı Danışman'ın vücuduna isabet eden 6 kurşundan 4'ü çıkarıldı. kurşunların hangi silahtan çıktığı tespit edilemedi. Ayrıca otopsi raporlarına göre oğlunun kafa ve çene bölgesinde kırıklar tespit edildiğini belirten baba Cemil Danışman, bu kırıkların yakalama sonrası yaşanan arbede esnasında oluştuğunu belirterek, polis memurlarının eylemlerinin işkence niteliğinde olduğunu ileri sürdü. Oğlunun ele geçirildiği yerde polisle silahlı çatışmaya girmediğini de ileri süren Cemil Danışman, sağ yakalanan oğlunun infaz edildiğini savundu.