Ayla Erduran'dan Kreisler akşamı

Martı Istanbul Hotel “Klasik Müzik Akşamları”, dün akşam ünlü keman virtüözü Ayla Erduran’ı ağırladı.

cumhuriyet.com.tr

Piyanist Birsen Ulucan eşliğinde çalan Ayla Erduran, çok değer verdiği keman virtüozu bestecilerden, başta Kreisler olmak üzere Sarasate, Dvorák, Brahms’ın eserlerini seslendirdi.

Seksen yaşına yaklaştığını sık sık hatırlatan Erduran’ın konseri, parlayan bir yıldız kadar heyecan vericiydi.

Sanatçı, akşamın söyleşi bölümünde yaşamını yazmasını istediği ve iki yıl süren bir çalışmanın ardından 2012’de “Ayla’yı Dinler misiniz?” kitabını okurla buluşturan Evin İlyasoğlu’yla sohbet etti. İlyasoğlu, Erduran’ın tekil şahıs olarak kendini anlattığı roman tadında bu kitabın yazın hayatında da bir dönüm noktası olduğunu açıkladı.


Ayla Erduran sohbete, “Evinciğim seni seçmekle ne isabet etmişim ama gene de sana yaşadığım acaip traji komik hayatımın hepsini anlatmamıştım. Ben, Oistrakh, Menuhin gibi çok büyük sanatçıları tanıdım” diyerek başladı. Erduran, şimdi dünya değişti inanılmaz bir teknikle çalıyorlar ama bir kaç kemancı dışında his gitti. Kreisler gibi çalan yok” diyerek denge olmadığına üzüldüğünü ifade etti. “Bütün sahnelerimi 35 yıldan fazla paylaştım” dediği Amiral Nelson’un da çalmış olduğu Stradivarius “Altın çağ” kemanını satmak zorunda kalışını, “Maalesef Türkiye’de kalmadı. Genç kemancılarımız onunla çalamayacak. Şimdi de gene önceki kadar olmasa da çok iyi bir kemanım var, öldükten sonra gençlerin çalmasına izin verme şartıyla, bir vakfa kalacak” sözleriyle açıkladı. Erduran bir sanatçı için kemanın önemini ise, şu anısıyla ifade etti, “Amerikada komşumuz olan ünlü bir kemancı arşesini bana armağan etmek istedi. O'nun sanatından kalan yegâne şeydi kabul edemedim.”